728 x 90

BMW Group на CES 2020 в Лас Вегас

    Представянето на премиум автомобилният производител през тази година е подчинено на мотото #ChangeYourPerception. Зад него се крие убеждението, че само чрез смяна на перспективата е възможно не само разбиране на нуждите от мобилност на бъдещето, но и начините да се отговори на тях. Един от акцентите на CES през тази година е концептуалният модел BMW

    Представянето на премиум автомобилният производител през тази година е подчинено на мотото #ChangeYourPerception. Зад него се крие убеждението, че само чрез смяна на перспективата е възможно не само разбиране на нуждите от мобилност на бъдещето, но и начините да се отговори на тях.

    Един от акцентите на CES през тази година е концептуалният модел BMW i Interaction EASE, който на щанда на BMW Group ще позволи на посетителите да надникнат в бъдещето, където автономното шофиране вече е всекидневие. Външността на визионерския автомобил целенасочено е много абстрактна, за да може вниманието да бъде изцяло насочено към интериора. Той трябва да осигури на пътника не само усещането, че вече е пристигнал още по време на пътуването, но и да му демонстрира възможностите на интуитивното и естествено взаимодействие между пътника и автомобила.

    Три автомобила BMW X7 са оборудвани с комфортните седалки ZeroG Lounger, които в същия вид като показаните на изложението ще се предлагат при серийните модели само след няколко години. ZeroG Lounger открива напълно нова възможност за релаксация по време на пътуване. Пътникът може да наклонява седалката с до 60 градуса назад, без това да е свързано с понижаване на комфорта или сигурността.

    Третият акцент е BWM i3 Urban Suite, което осигурява изживяване от шофирането, изцяло съгласувано с потребностите на пътниците. За тази цел конвенционални автомобили BMW i3 се преработват изцяло, като непроменени остават само седалката на водача и арматурното табло, като се създава атмосферата на бутиков хотел, а специално внимание се обръща на устойчивостта.

    В интериора на 20-е BMW i3 Urban Suite модела, които се движат по улиците на Лас Вегас и могат да бъдат поръчани с приложение, пътниците биват посрещнати от спокойна атмосфера. За нея допринасят Lounge креслата с много пространство за краката, които освен това предлагат възможност в специална звукова зона външният свят да бъде напълно изолиран акустично.

    С тези три изключителни презентации BMW Group за пореден път подчертава своята цел за последователно насочване на технологиите към клиентите. При представянето през тази година на изложението особено място заема и темата 5G. С въвеждането на пазара на BMW iNEXT през 2021 г. автомобилът ще бъде съвместим с 5G.

    С това BMW Group ще стане първият премиум автомобилен производител, който ще въведе в световен мащаб този нов стандарт при сериен автомобил. Във външната зона на щанда на BMW на CES ще бъде проведена и демонстрация как 5G ще постави нови стандарти и по отношение на сигурността на пътя. При нея основна роля ще играят автомобил BMW i3 и смартфон.

    Още в миналото компанията е представяла пред обществеността на Consumer Electronic Show важни технологии и тяхното приложение, които междувременно вече се предлагат серийно в продуктовото портфолио на BMW Group. Така например през миналата година в Лас Вегас бе представен BMW Intelligent Personal Assistant, който само 6 месеца по-късно вече се предлага при първите модели на BMW. Дигиталният асистент за мобилност BMW Connected, който бе представен на CES 2016, също бе въведен в моделите на BMW няколко месеца по-късно. Революционното Remote 3D View също отпразнува премиерата си малко преди въвеждането на пазара.

    1. BMW i3 Urban Suite
    Вече 7 години BMW i3 е едновременно пример и икона, когато става дума за електрическа радост от шофирането, устойчивост и интелигентна свързаност в градското движение. Това са качествата, които му позволяват да се превърне в най-продавания електромобил в света в премиум компактния сегмент. С BMW i3 Urban Suite, показано на CES през тази година, BMW Group представя изживяване от мобилността, изцяло адаптирано към индивидуалните потребности на пътниците. За тази цел конвенционални BMW i3 се преработват изцяло, като непроменени остават само седалката на водача и арматурното табло, за да бъде пресъздадена спокойната атмосфера на бутиков хотел. Целта е създаването на уютно място, в което пътниците да прекарат времето си – като релаксират, наслаждават се на развлекателните системи или дори работят концентрирано в спокойна атмосфера. Това се осигурява и от голямата и удобна седалка с опора за краката, на спускащия се от тавана дисплей, както и на индивидуалната акустична зона.

    2. CES 2020 – BMW i Interaction EASE
    И през тази година автономното шофиране е централна тема на CES. С BMW i Interaction EASE BMW Group заедно с Designworks демонстрира един напълно нов подход към темата и подчертава иновативния дух на премиум производителя. Така например посетителите на щанда на BMW имат възможност да погледнат в бъдещето, където автономното придвижване вече отдавна ще е част от всекидневието. Фокусът при BMW i Interaction EASE, чиято външност целенасочено е много абстрактна, е поставен върху интериора и реализирането на едно луксозно изживяване от мобилността. Висококачествените материали, адаптираната геометрия в съчетание с най-новите технологии са насочени единствено и само към пътника и неговите нужди, но най-вече към това как той си взаимодейства с интелигентния и автономен автомобил и как може максимално ефективно да оползотвори времето при пътуване.

    3. BMW X7 ZeroG Lounger
    С BMW i Interaction EASE BMW Group позволява да надникнем в бъдещето, където автономното придвижване отдавна се е превърнало в част от всекидневието. С BMW X7 ZeroG Lounger премиум производителят категорично доказва, че това не са просто прототипи, а напълно конкретни концепции. Защото седалката, която позволява абсолютно уникално изживяване при лежане и релаксиране в един автомобил на BMW, ще бъде въведена в серийно производство още след няколко години.

    На CES през тази година в Лас Вегас автомобили BMW X7 са оборудвани със ZeroG Lounger и са на разположение за тестово шофиране. Който седне в комфортната седалка, има възможност да я придвижи в удобна легнала позиция от 40, респективно 60 градуса назад. Интегрираният в седалката предпазен колан също се адаптира към съответната лежаща позиция и по този начин осигурява максимална сигурност по време на движение. На практика BMW X7 ZeroG Lounger отговаря на всички актуални стандарти за сигурност, което е възможно благодарение на нови и иновативни концепции за безопасност. За това освен интеграцията на предпазния колан в седалката допринасят и една Cocoon въздушна възглавница, която цялостно предпазва пътника при инцидент, както и ефективното отвеждане на енергията на удара към релсите на седалката при сблъсък.

    4. 5G – бъдещето на свързаността
    В духа на мотото „Act like a start-up – deliver like a grown-up“ премиум производителят се е посветил и на темата 5G. Новият стандарт за мобилна връзка катапултира мобилната мрежа до нови измерения, благодарение на 10 до 100 пъти по-широката честотна лента в сравнение с актуалните стандарти, както и минималните забавяния.

    С 5G се постига едно напълно ново ниво на свързаност и високоскоростен обмен на данни, което ще бъде изключителен стимул за цялата индустрия. Особено в автомобилния сектор 5G значително се ускори разработките и навлизането на автоматизираното шофиране.

    От доста време BMW Group има пионерски принос при реализирането и интеграцията на 5G съвместими приложения в своите модели. Когато в средата на 2021 година на пазара бъдат въведени първите BMW iNext модели, те ще са оборудвани с 5G-съвместими технологии. С това BMW Group ще се превърне в първият премиум автомобилен производител в света, който ще предлага новия стандарт за пренос на данни в свой автомобил.

    Скоро ще последва интеграция на 5G и в други моделни семейства, но тя ще се различава в зависимост от модела и конфигурацията. 5G-възможностите на BMW iNext се осигуряват от интегрирана в автомобила SIM карта, благодарение на което клиентът може да ползва технологията в своя автомобил и без съответно оборудван смартфон. Новото поколение на телематичните компоненти с 5G технология са разработени съвместно с HARMAN Samsung и са интегрирани от BMW Group в новата архитектура на бордовите мрежи.

    Използването на 5G създава представа как биха могли да се променят функциите за забавление и комфорт в бъдеще. Ексклузивно видео-съдържание може да бъде предавано в реално време с разделителна способност до 4К. Същото важи и за видео-разговори, които освен високия обем при преноса на данни изискват и минимално забавяне. Приложенията, при които доскоро беше невъзможен стрийминг в реално време до автомобила, също печелят от възможностите, предлагани от 5G. По този начин Cloud-базираният Gaming също се превръща в интересно приложение в автомобила, тъй като може да се осъществи стрийминг без забавяне.

    Огромен напредък при сигурността на пътя
    BMW Group не иска да ограничи иновативното използване на технологията 5G и възможностите за приложението и само върху собствените си автомобили. Една от целите, обявени от премиум автомобилния производител, е осигуряването на по-ефективен и сигурен трафик и за всички участници в движението. Още от 1 юли 2019 година BMW Group бе първият автомобилен производител, който предостави своите анонимизирани, свързани със сигурността данни за движението за некомерсиално ползване на всички заинтересовани.

    За реализирането на съвместни и интелигентни транспортни системи (C-IST) са необходими два вида високоскоростна свързаност. От една страна, чрез неутрална сървърна платформа свързаните със сигурността данни за трафика се предоставят на всички активни участници в движението. Това трябва да става независимо от производителя, независимо от отрасъла и да бъде споделяно с транспортните институции и служби. Второ, необходима е свързаност на всички участници в движението. Само по този начин може да се гарантира, че те ще си комуникират директно (peer-to-peer) и в реално време, без да се налага да разчитат на свързване по мобилната мрежа.

    В рамките на демонстрация на живо на CES BMW Group в сътрудничество с Qualcomm представя как всичко това може да бъде реализирано на практика. Целта на демонстрацията е да се покаже изключителният потенциал за бъдещето на C-V2X за предпазване от инциденти на не толкова защитените участници в движението.

    За тази цел специално оборудвано BMW i3 се приближава до пешеходец със смартфон, който също поддържа стандарта 5G. Когато автомобилът и пешеходецът се приближат на определено разстояние, както в автомобила, така и на мобилното устройство се изобразяват предупредителни указания.

    Това е приложение, което може да има огромно значение преди всичко при движение в града, когато директната видимост до другите участници в движението е блокирана или ограничена. Друго преимущество: при използването в практиката чрез C-V2X е възможно свързване на всички участници в движението, тоест освен автомобилите и на пешеходците, велосипедистите, водачите на тротинетки и на електрически скутери.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт