728 x 90

Вижте 75 класически модели на Porsche у нас!

    Събитието, организирано от представителя на марката Porsche „Витоша Спортс Карс“, ви дава възможност да усетите духа на компанията с модели от различни епохи в нейното развитие. Някои от автомобилите съществуват само в редки лимитирани серии. Един специален ден с името, което ви кара да затаите дъх… Всеки ден пише своята история. Всеки ден носи своите

    Събитието, организирано от представителя на марката Porsche „Витоша Спортс Карс“, ви дава възможност да усетите духа на компанията с модели от различни епохи в нейното развитие. Някои от автомобилите съществуват само в редки лимитирани серии.

    Един специален ден с името, което ви кара да затаите дъх…

    Всеки ден пише своята история. Всеки ден носи своите емоции. Но има дни, напускащи рутината на обикновеното, които проникват дълбоко в сетивата и оставят толкова ярки впечатления, че се загнездват в паметта ни завинаги. Такива впечатления може да създаде например срещата със 75 класически и модерни автомобила Porsche, събрани на едно място. Те са част от изключителната експозиция, организирана от вносителя на марката Porsche в България „Витоша Ауто“, и добра възможност да осигурите на себе си и семейството си един фантастичен и незабравим ден. Можете да го изживеете в периода от 31 май до 4 юни, ако посетите изложбата „Porsche. 75 години история“ в Интер Експо Център.  Показаните класически автомобили от различни епохи ви помагат да проследите забележителния път на  марката във времето – от модели, родени в най-ранните години, до съвременните представители на магията, наречена Porsche.

    Една история, разказана с автомобили       

    Защото точно 75 години ни делят от онази знаменателна 1948 година, в която Фери Порше с помощта на Карл Рабе и Ервин Коменда проектира и построява Porsche 356 и поставя основите на производството на автомобили Porsche. В тези трудни години на плахо стопанско възстановяване на Германия той не само превръща в реалност своята мечта за създаване на спортен автомобил с марката Porsche, но и продължава пътя на баща си Фердинанд Порше с неговото възхищение и преклонение пред автомобила, завещани и живеещи във всяка частица от света на Porsche.

    Именно тази неповторима наследственост е претворена още в първия модел Porsche 356 “No. 1” Roadster. Той е олицетворение на чистата същност на спортния автомобил и показва, че дори в годините на лишения могат да се родят и реализират гениални в своята чистота, функционалност и рационалност идеи. „Не бих го направил по друг начин“ е може би най-красноречивата оценка за модела, дадена от самия патриарх Фердинанд Порше при първата му среща с „Номер 1“. Тази лаконична фраза е произнесена от гениален инженер, сред чиито дела са проекти на множество забележителни машини, серийни и състезателни автомобили, двигатели и различни конструкции. От 1931 година те са неизменна част от дейността на създаденото от Фердинанд Порше конструкторско бюро Dr. Ing. hc F. Porsche GmbH, Konstruktion und Beratung für Motoren- und Fahrzeugbau, чийто наследник Porsche Engineering наскоро отбеляза своя 90-и рожден ден. 

    Porsche. Началото

    Със създаването на 356 Porsche започва да пише своята история като автомобилен производител с уникални по своя характер технологични постижения, които съчетават възможността за всекидневно ползване със завладяваща динамика. Двигателят с междинно разположение на първия прототип мигрира отзад при серийните модели заради реалните технически и производствени възможности по това време, но тази компановка ще го направи още по-предизвикателен и очароващ за хората. От Гмюнд, Австрия, ръчното производството на алуминиевите купета се премества в Цуфенхаузен, Германия, а през 50-те години новите каросерии вече се сглобяват от стомана. Така философията за купе с разположен зад задния мост двигател с въздушно охлаждане, с магически звук и опияняващо сетивата поведение на пътя ще се утвърди и развие от първите версии на 356 през последвалите ги серии A, B и C, за да добие своята еманация в завладяващия 911 с дизайна на младия тогава Фердинанд Александер Порше.  

    Porsche успява да съхрани своята дълбока философска идея с 911 – модел, който остава сърцевината и олицетворява духа на марката в миналото и настоящето. През десетилетията компанията продължава да развива гамата си, преследвайки винаги една и съща цел – изключително високото технологично ниво. И това важи с пълна сила както за модели като 914, 914/6 и 916, така и за сериите от transaxle ерата 924, 944, 968 и по-големия 928. Всеки модел на Porsche по един или друг начин се превръща в олицетворение на технологична висота в своя клас. Или в създадения от него собствен клас, като този на 918 или Carrera GT. Всеки детайл, всеки елемент, всеки материал поотделно и като цяло са стъпки по пътя в търсене на техническо съвършенство, започващ от първите концепции и проектни чертежи в създадения през 1971 г. център за развойна дейност на Porsche във Вайсах, преминаващ през създаването на модели, прототипи, тестове и анализи и завършващ в края на поточната линия на някой от заводите на компанията. Всичко това се повтаря изцяло и при навлизането в ерата на електрическата мобилност, в която Taycan пренася същия този дух.   

    И това е само част от историята. Защото изразът „спортни автомобили“ не би бил изпълнен със съдържание, ако Porsche още от самото начало на своята история не създава и изпраща своите конструктивни решения в моторните спортове, за да заимства опита от тях в серийните си модели. Независимо дали става дума за автомобили за пистови надпревари, като 904, за машини, печелещи състезания за издръжливост, като феноменалните 917, 956, 962 и модерния 919. Или за оборудвани и модифицирани за пистата и пустинята варианти на 911 и 959. А също и за двигатели за болиди във Формула 1. 

    Изложбата „Porsche. 75 години история“

    Родена в резултат на огромна по мащаби организационна работа, изложбата „Porsche. 75 години история“ ви представя 75 класически автомобила от различни епохи и ви връща далеч назад във времето – чак до ранните версии на 356 и по-късните серии 356 A, 356 B и 356 C. Така може да бъдат проследени еволюцията на техниката и развитието на дизайна, изградили основата за раждането на завладяващия 911. С неповторимия си дух моделът, който тази година отбелязва своя 60-годишен юбилей, ще докосне сърцето ви с присъствието на автомобили от различни поколения, превърнали се в част от най-невероятното автомобилно наследство, включително Cabrio и Targa версии, неповторимите Turbo варианти, редки лимитирани серии и специални изпълнения, поколения с въздушно и водно охлаждане, задно или двойно предаване. 

    Не липсват и модели извън тази класическа линия, като 914/6 или 968. Освен това изложбата включва и образци от днешния ден на Porsche, като модерния 911 от поколенията 991.II и 992, модела с междинно разположен двигател 718 Cayman GT4 RS или Macan и Cayenne, пренесли духа на марката в SUV класа.    

    Възможността да се докоснете до материалния свят на Porsche е шанс да участвате в приключение, което ви води през цялата история на марката. Впечатляващото присъствие на автомобилите е допълнено с множество описателни материали, табла с информации за моделите и важни за историята на компанията личности и със специално създаден за целта сайт. 

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт