728 x 90

В Париж ще искат 18 евро на час за паркиране на автомобил над 1,6 тона

  Френската столица предприема мерки срещу замърсяването на въздуха в града с нов план за климата, който ще се прилага от 2024 до 2030 г. Сега гражданите решиха да увеличат драстично таксите за паркиране. Кметът социалист Ан Идалго иска да забрани наред с другото и движението на големи SUV модели в града посредством високи такси за

  Френската столица предприема мерки срещу замърсяването на въздуха в града с нов план за климата, който ще се прилага от 2024 до 2030 г. Сега гражданите решиха да увеличат драстично таксите за паркиране.

  Кметът социалист Ан Идалго иска да забрани наред с другото и движението на големи SUV модели в града посредством високи такси за паркиране. „Трябва да намалим броя и размера на автомобилите в града. Ето защо ще проведем гласуване за това колко място трябва да има за този тип превозни средства в Париж“, заяви заместник-кметът Давид Белиар пред информационната агенция Ройтерс през есента на 2023 г.

  Съответното обществено допитване вече е проведено и жителите на френската столица подкрепиха плана на Идалго с неголямо мнозинство. Около 54,5% от участниците в референдума са гласували в полза на увеличението на таксите за паркиране от 1 септември 2024 г.; в допитването обаче са участвали само около 6% от призованите да гласуват 1,3 млн. граждани. Промяната е специална тарифа, която се отнася само за хората, посещаващи метрополията. Самите парижани, търговците и работещите в комуналните служби са освободени от регулацията. Тя не се прилага и в частните многоетажни паркинги.


  По-високи такси за паркиране на превозни средства с тегло 1,6 тона или повече

  Тъй като едва ли е възможно да се даде ясно определение за SUV, Париж обвързва значително по-високите такси за паркиране с теглото на автомобила и задвижването. Те ще се прилагат за превозни средства с двигатели с вътрешно горене или хибридни задвижвания с тегло 1,6 тона или повече. Електрическите автомобили с тегло над два тона също ще бъдат засегнати. Тарифите ще се утроят: 18 вместо шест евро на час в центъра на града и 12 вместо четири евро в предградията. Шестчасово паркиране в центъра на Париж ще струват 225 вместо 75 евро. Според градската управа контролът ще се осъществява от система от камери, която сканира регистрационните номера на автомобилите и сравнява теглото им със запаметени технически данни.

  Докато екологичните организации приветстват плана за Париж и резултатите от общественото допитване, автомобилното лоби остро го критикува. Автомобилният клуб „40 millions d’automobilistes“ още преди решението беше инициирал петиция – също и с оглед на факта, че градските съвети на други френски градове освен Париж, като Лион, Бордо и Гренобъл, планират подобни разпоредби.

  Неотдавна, през септември 2023 г., гражданите на Париж гласуваха на друг референдум за забрана на скутерите под наем. Вероятно скоро ще последва и гласуване за намаляване на скоростта на движение във и около френската столица. В допълнение към увеличените такси за паркиране максималната скорост по околовръстната магистрала на Париж вероятно също ще бъде коригирана. Непосредствено след Олимпийските игри ограничението на скоростта по „Périphérique“ ще бъде намалено от 70 км/ч на 50 км/ч. 


  Олимпийската лента остава

  Освен това „олимпийската“ лента, която ще бъде запазена за спортистите, организаторите и службите за спешна помощ по време на игрите, ще бъде запазена и след това и ще е достъпна за споделени пътувания и обществен транспорт. През последните години скоростта по 35-километровия и 50-годишен околовръстен път постепенно беше намалена – от 90 км/ч на 70 км/ч в момента. Средната измерена скорост е 50 км/ч през деня и 60 км/ч през нощта. Според данни на градската управа намаляването на скоростта от 80 на 70 км/ч през 2014 г. е подобрило транспортния поток и е намалило броя на произшествията с 15%.

  В добавка към всичко това в рамките на програмата за климата във всички 20 парижки района (арондисмани) трябва да бъдат създадени пешеходни зони или зони с ограничено движение на превозни средства. Градът възнамерява също така да забрани влизането на туристически автобуси в центъра.


  Снимка: Уикипедия

  Свързани публикации

  Оставете коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

  Най-нови

  AUTOCLUB.BG във Facebook

  Facebook Pagelike Widget

  Спорт