Магистрала „Хемус“ стига до Велико Търново през 2025 година

Първата копка е направена на 4 октомври 1974 година.

Поредно обещание по темата магистрала „Хемус“ дойде от вицепремиера и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов. Пред журналисти, цитиран от БНР, той обяви, че най-старата магистрала у нас ще стигне до Велико Търново от София през 2025 година. Цялостно завършване може да се очаква не преди 2027 година.

Гроздан Караджов обясни ситуацията с магистралата по следния начин:

„По „Хемус“ имаме ин хаус процедури, които не са направени по най-прецизния от гледна точка на закона начин. В последните четири месеца не е имало плащания, но се надявам в съвсем скоро време да ни дадат този дългочакан доклад юристите за рисковете при различните варианти. Веднага щом се разреши, ще разплатим цялата сума, пари наистина има.

Извършваме юридически одит на вариантите, примерно при прекратяване на ин хаус договорите какви рискове носи държавата, дали ще си получим обратно дадените аванси, по които няма изработено абсолютно нищо и дали няма да претърпим допълнителен риск от 15 процента неустойка, както са сключени тези договори. Ако се стигне до някакъв компромисен вариант, то той ще бъде тези договори да станат стриктно строителни договори, където гаранцията изцяло ще се носи от изпълнителите“.

Автомагистрала „Хемус“, означена като А2, е недовършена автомагистрала в България. Почти цялото трасе на магистралата, с изключение на района около София, е в територията на Северна България.

Прочети още:
332 автомобила с превишена скорост заснети за 3 часа от една камера в София

Предвидена е да свързва столицата София с град Варна и да дублира републиканските пътища I-1 от София до Ботевград, I-3 от Ботевград до Ябланица, I-4 от Ябланица до Шумен и I-2 от Шумен до Варна. По магистралата преминават и ще преминават Европейските пътища Е79 от София до Ботевград, Е83 от Ботевград до Ябланица, Е772 от Ябланица до Шумен и Е70 от Шумен до Варна.

Общата планирана дължина на автомагистрала „Хемус“ е 426 км, което я прави най-дългата автомагистрала в България. Към октомври 2021 са изградени 175 км. Първата копка е направена на 4 октомври 1974 година.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *