728 x 90

Лондон отново поглежда към Формула 1

  Уличната писта ще бъде на доковете на британската столица, а боксовете ще са в ExCeL Международният изложбен и конгресен център ExCel в Лондон, който бе домакин на Олимпийските игри през 2012 г., има своята история в света на моторните спортове. Първото състезание на закрито във Формула Е бе проведено именно там през 2021 година. Плановете

  Уличната писта ще бъде на доковете на британската столица, а боксовете ще са в ExCeL

  Международният изложбен и конгресен център ExCel в Лондон, който бе домакин на Олимпийските игри през 2012 г., има своята история в света на моторните спортове. Първото състезание на закрито във Формула Е бе проведено именно там през 2021 година. Плановете на LDN Collective, колектив от строителни експерти, които организират проектите с внимание към околната среда, и консултантската компания на DAR обаче са още по смели. Формула 1 да акостира на доковете в Източен Лондон. 

  Гран при на Лондон е част от проекта за подобряване на района и превръщането му в дестинация за спорт, отдих и развлечения. Уличната писта, която ще е домакин на събитието, е с дължина от 5858 м и включва 22 завоя. Средната скорост ще бъде над 200 км/ч, а времената за една обиколка ще варират от 1:42 минути. Идеята на организаторите е Гран при на Лондон да бъде британският вариант на пистата „Жил Вилньов“ в Канада.

  Прочети още:
  Новите участници във Формула 1 ще плащат 600 милиона

  Близостта с ExCel позволява питлейнът и боксовете да бъдат разположени в самия изложбен и конгресен център. Същевременно трибуните могат да използват плаващите модули, които стоят в основата на целия проект за развлекателен център. Според изчисленията на екипа, който стои зад Гран при на Лондон, те ще имат капацитет от 95 000 души.

  На този етап става въпрос единствено за идеен проект. Неговите автори не искат да влизат в конфликт с организаторите на британската Гран при на „Силвърстоун“, чието място в календара на Формула 1 не е сигурно. Не е изключено обаче идеята за Гран при на Лондон да провокира интерес у Liberty Media. Американците видимо се стремят да променят облика на шампионата и търсят по нестандартни места за провеждане на състезания като Маями и Лас Вегас.

  Лондон отдавна има афинитет към Формула 1, макар и всичко да е било на ниво идеен проект. През 2010 г. Бърни Екълстоун дори предложи състезание по улиците пред Бъкингамския дворец.

  Свързани публикации

  Оставете коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

  Най-нови

  AUTOCLUB.BG във Facebook

  Facebook Pagelike Widget

  Спорт