728 x 90
Error, no Ad ID set! Check your syntax!

Цените на литиево-йонните батериите за електромобили по-евтини с 87% спрямо 2008 г.

Разходите за литиево-йонни батерии за електрически превозни средства непрекъснато намаляват, на практика от самата им поява на пазара. Това явление беше най-добре проявено в първите години, но с времето темпото на спад на цената започна да намалява. Въпреки това е впечатляващо да видим с колко е спадналата цената на този тип батерии от 2008 година

Разходите за литиево-йонни батерии за електрически превозни средства непрекъснато намаляват, на практика от самата им поява на пазара. Това явление беше най-добре проявено в първите години, но с времето темпото на спад на цената започна да намалява. Въпреки това е впечатляващо да видим с колко е спадналата цената на този тип батерии от 2008 година насам.

Според оценките на Службата за транспортни технологии на Министерството на енергетиката в САЩ, цената на литиево-йонна батерия е намаляла с 87% между 2008 и 2021 г. Това е доста сериозно постижение, имайки предвид, че говорим за период от едва 13 години.

Към 2021 г. (предварителни данни) цената е 157 долара за кВч за използваем капацитет на батерията на ниво пакет при 100 000+ единици поръчка и 143 долара за кВч при общия капацитет на батерията. През 2008 г. тези цени се изчисляват на 1 237 долара/кВтч използваем капацитет на батерията.

Все пак е важно да отбележим, че тези цифри не са точни стойности, измерени от пазара, а са по-скоро изчисления, тъй като никой няма реална средна стойност на разходите за батерии за цялата индустрия. Най-важното обаче е, че паралелният напредък на ниво химия, ниво производство, ниво проектиране, както и повишаването на мащаба на производство, водят до по-ниски крайни цени.

Прочети още:
Porsche продаде повече бройки Taycan от 911 и Panamera

Има много области, в които могат да продължат да се бележат подобрения, които пък да доведат до сваляне на цената. Според специалисти, говорим за потенциален спад не с 10, а с до 100 пъти.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *