728 x 90

Стартира акция на КАТ за неправилно пресичащи пешеходци

Ще се следи и дали автомобилистите пропускат гражданите да преминават безопасно през пешеходните пътеки.

През тази седмица КАТ провежда национална акция, която ще обърне специално внимание на правилата за преминаване през жп прелези и неправилното пресичане на пешеходците, съобщава Съюзът на българските автомобилисти.

Ще се следи и дали автомобилистите пропускат гражданите да преминават безопасно през пешеходните пътеки. Обобщаваме всичко, което трябва да знаете за нарушенията, глобите и какво казва статистиката при тези ситуации. За справка сме цитирали и членовете от законодателството.

Какво сочат официалните данни?

Според официалната статистика на Главна дирекция „Национална полиция“ 93-ма са загинали вследствие на блъскане на пешеходец, а ранените на пътното платно са 1330. Положителното е, че от МВР все пак отчитат намаление спрямо 2019 г. Най-много загинали пешеходци са в София – 13 души, където има и най-много пострадали – 262. По седем смъртни случая след блъскане на пешеходец са настъпили в Бургас, Добрич и Стара Загора. През 2020 г. няма загинали пешеходци на териториите на ОДМВР Габрово, Кърджали, Силистра и Смолян.

През изминалите дванадесет месеца са настъпили 11 тежки пътно-транспортни произшествия вследствие на сблъсък между ППС и влак. При тях са загинали шестима, пострадалите са дванадесет души. За съжаление броя на починалите се е удвоил спрямо предходната година.

Какви са наказанията при преминаване на жп прелез? 

За нарушаване на правилата за преминаване през жп прелез, на нарушителите се отнемат пет контролни точки, а глобата е от 20 до 150 лв. Акцентираме върху два члена от Закона за движение по пътищата (ЗДП), на който да обърнете допълнително внимание:

  • чл. 43. т. 3., според който е забранено е изпреварването на жп прелез без бариери
  • чл. 39. Завиването в обратна посока е забранено на пешеходна пътека, железопътен прелез,  мост,  надлез,  в  тунел,  в  подлез,  при  ограничена  видимост  или  при  намалена видимост под 50 метра.

Сверете дали преминавате правилно през жп прелез като направите справка с раздел 12. Железопътен прелез и чл. 11. от ЗДП, цитиран в цялата статия.

Права, задължения и глоби при преминаване на пешеходна пътека

Задължение на водачите, спрямо пресичащите пешеходци е:*

При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно  средство  е  длъжен  да  пропусне  стъпилите  на  пешеходната  пътека  или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре. (чл. 119. (1))

От своя страна пресичащ пешеходец трябва да съобрази обстановката с приближаващите автомобили, преди да стъпи на платното и да пресече без неоснователно забавяне на пътното платно. (чл. 113.)

Водач, който не осигури предимство при преминаване на пешеходец по пешеходна пътека, рискува да му бъдат отнети 8 контролни точки. При повторно нарушение се отнемат 12 точки. Глобата е в размер на 100 лв., а ако нарушението се извърши отново скача на 200 лв. и лишаване от правоуправление за период от един месец. (чл. 183)

Пешеходците се наказват с глоба според ЗДП при следните нарушения. По чл. 184. (2): С глоба 50 лв. се наказва пешеходец, който:

1. преминава през огражденията от парапети или вериги;

2. не спазва светлинните сигнали на пътните светофари и сигналите на регулировчика.

Глоба от 20 лв. се налага на пешеходец, извършил нарушение извън горепосоченото.  

Добре е да знаете, че според чл. 119. (5): При  пътнотранспортно произшествие с пешеходец на обозначена пътна маркировка „пешеходна пътека“, когато водачът е превишил разрешената максимална скорост за движение или е нарушил друго правило от Закона за движението по пътищата, имащо отношение към произшествието, пешеходецът не се счита за съпричинител за настъпване на съответното произшествие.

Независимо дали участвате в движението като водач на ППС, моторист, велосипедист, пешеходец или пътен работник – спазвайте правилата за движение по пътищата и бъдете отговорни и бдителни към останалите на пътя.

*Посочените задължения на водачите на ППС са само част от наложените в законодателството. Познаването и спазването на Закона за движение по пътищата е задължение и отговорност на всеки правоспособен водач и участник в движението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *