728 x 90

Камаз показа електромобила си в движение и обеща пробег от 250 км (видео)

Употребата на колата на Камаз трябва да бъде възможна при всякакви температури, включително и при -50 градуса по Целзий.

В началото на декември производителят на камиони Камаз показа прототип на малък електрически автомобил. Тогава видяхме само статични кадри с колата, но сега руснаците разпространиха и видео, показващо машината в движение.

Кадрите по-долу са промоционални и бяха качени на официалния YouTube канал на компанията. Виждаме малкия градски Кама-1 по време на предсерийни тестови изпитания, както и на „разходка“ из завода на Камаз.

Производителят съобщи, че моделът би трябвало да може да изминава до 250 километра с едно зареждане. Освен това, употребата му трябва да бъде възможна при всякакви температури, включително и при -50 градуса по Целзий.

Както стана ясно през декември, Кама-1 е разработен с подкрепа от страна на Политехническия университет “Петър Велики” в Санкт Петербург. Колата на Камаз е малко по-дълга от Smart ForTwo, например, но все пак попада в категорията мини коли.

Първите налични официални данни показват задвижване от електромотор с добра мощност от 108 к.с., захранван от батерия с капацитет 33 кВтч. Максималната скорост, която електрическият Камаз ще може да развива, е 150 км/ч.

Руското издание Авто Новости съобщава, че автомобилът поддържа бързо зареждане до 100 кВт, което позволява възстановяване на батерията до 80% за 20 минути. Така енергия за около 200 километра ще може да се възобнови за по-малко от половин час. Ускорението от 0 до 100 км/ч ще отнема 6.7 секунди.

Прочети още:
Старата Dacia Logan комби се превърна в първия електромобил на Lada

Камаз предвижда услугите за споделяне на автомобили да бъдат основен таргет на Кама-1 като оптимистичният план на производителя е да произвежда и продава по около 20 000 бройки от модела ежегодно.

По неофициална информация, цената на серийния Кама-1 няма да надхвърля 1 милион рубли. По днешните обменни курсове, това се равнява на приблизително 22 000 лева.

4 коментари

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

4 Коментари

 • Кирил Вълчанов
  декември 23, 2021, 21:44

  Това е убиеца на тесла. Тесла треперят когато Кама-1 видя бял свят

  Отговор
 • Владимир Марков
  август 19, 2021, 11:48

  Поредната руска таратайка.

  Отговор
 • Едуард Петров
  февруари 12, 2021, 15:05

  Хорошая машина, НО ВЕЛОСИПЕДЪТ Е ПО ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ!

  Отговор
 • Здравко
  февруари 11, 2021, 23:15

  Страхотна кола

  Отговор