728 x 90

Официално – ограничават достъпа на замърсяващи коли до центъра на София от 1 декември 2023 г.

С решение на Столичния общински съвет се въвеждат зони с ниски емисии на вредни вещества в атмосферния въздух на територията на Столичната община – „малък“ и „голям ринг“, в които се забранява влизането на най-замърсяващите автомобили. „Малкият ринг“ обхваща широкия център на града, по бул. „Васил Левски“, бул. „П. Евтимий“, бул. „Ген. Скобелев“, бул. „Опълченска“

С решение на Столичния общински съвет се въвеждат зони с ниски емисии на вредни вещества в атмосферния въздух на територията на Столичната община – „малък“ и „голям ринг“, в които се забранява влизането на най-замърсяващите автомобили.

„Малкият ринг“ обхваща широкия център на града, по бул. „Васил Левски“, бул. „П. Евтимий“, бул. „Ген. Скобелев“, бул. „Опълченска“ и бул. „Сливница“. В „малкия ринг“ се забранява достъпът на автомобили от екологична категория 1. Забраната влиза в сила от 01.12.2023 г. и ще важи за трите зимни месеци – декември, януари и февруари. Забраната не важи за живущи в ринговете и за хора в неравностойно положение след уведомяване на Столичната община по определен ред в Наредбата.

„Големият ринг“ обхваща територията  между бул. „Сливница“, бул. „Данаил Николаев“, бул. „Ситняково“, бул. „Михай Еминеску“, бул. „П. Яворов“, бул. „Н.Й. Вапцаров“, ул. „ Атанас Дуков“, ул. „Люба Величкова“, ул. „Сребърна“, бул. „Х. Ибсен“, бул. „П.Ю. Тодоров“, бул. „И.Е. Гешов“, бул. „К. Величков“. Забраната за влизане на автомобили от екологична категория 1 влиза в сила от 01.12.2025 година и ще важи за зимните месеци – декември, януари и февруари. 

От 2025 година се въвежда и забрана за употреба на твърди горива за битово отопление на част от територията на града, която разполага с централно топлоснабдяване или газоснабдяване. 

В повече от 300 града в Европа се прилагат нискоемисионни зони, те са доказали своята ефективност и принос към подобряване на чистотата на атмосферния въздух. В Столичната община се прилага програма от 82 мерки за подобряване на въздуха, като нискоемисионните зони са една от тях.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт