728 x 90

Ето как се избират идеалните летни гуми!

Полезни знания, които ще ни помогнат при избора на подходящи гуми за топлия сезон. Лятото вече наближава, температурите навън постепенно се повишават, а растенията и дърветата разцъфват. Това е индикация, че е време за смяна на зимните гуми с летни. Как да изберете най-добрите за нашия автомобил и кои са важните особености? Все актуални въпроси,

Полезни знания, които ще ни помогнат при избора на подходящи гуми за топлия сезон.

Лятото вече наближава, температурите навън постепенно се повишават, а растенията и дърветата разцъфват. Това е индикация, че е време за смяна на зимните гуми с летни. Как да изберете най-добрите за нашия автомобил и кои са важните особености? Все актуални въпроси, чиито отговори даваме в статията по-долу. За по-разширена информация: виж повече.

Необходима ли е изобщо смяна на зимните с летни гуми?

Това е силно наложително и горещо препоръчително. Въпреки първоначалните сходства между зимните и летните гуми, разлики има и те са значителни. Предназначените за зимата модели не са подходящи за шофиране през лятото. По-мекият им каучук остава достатъчно еластичен и гъвкав дори и в условия на минусови температури. В горещините подобна смес става твърде мека и това води до влошаване на управлението на автомобила, удължаване на спирачния път, повишаване разхода на гориво и не на последно място до износени протектори.

Летните гуми са с по-твърд каучук, който запазва оптималната си гъвкавост и в условията на високи температури. Това позволява запазване на стабилността на управлението, намаляване на генерирания шум и оптимизиране на разхода на гориво. При ниски температури летните гуми влошават техническите си качества и характеристики, което ви прави уязвими на пътя, а това създава предпоставки за ПТП.

Има сериозни разлики и в шарките на протектора. При моделите за лятото акцент в конфигурацията на ламелите е наличието на дълбоки канали, които ефективно да изхвърлят водата настрани. Това запазва сцеплението с пътната настилка и не позволява образуване на водна възглавница или т.нар. аквапланинг. При зимните варианти са налични множество канали, в които да се задържа повече сняг. Така се увеличава стабилността на автомобила при преминаване през заснежени терени.

Кога трябва да ги смените?

Поради споменатите по-горе различия най-добрите условия, в които да свалите зимните и да поставите нови летни гуми, са при трайно задържане на околните температури над +7°C. Експертите препоръчват, когато моментът настъпи, да не бързате, а да изчакате седмица или две, за да се уверите дали изненадващо няма отново да застудее.

Когато условията са подходящи, техническите характеристики на летните гуми се запазват и автомобилът е напълно адекватен на пътните условия и обстановката. Температурите в България могат да са доста променливи и подходящото време за смяна силно да варира. Обичайно е прието, че поставянето на летни гуми се извършва в периода от началото на март до края на април.

При какви условия ще ги използвате?

Когато правим своя избор, трябва предварително да сме ориентирани за това:

  • къде ще карате – ако това е често в града, избраните продукти трябва да са в добро състояние, с кратък спирачен път и да осигуряват оптимален разход на гориво. Препоръчително е летните ви гуми да са с повишен експлоатационен ресурс поради честото спиране и тръгване. При дълги пътувания на далечни разстояния с висока скорост обърнете внимание на скоростния индекс и показателя за товароносимост. Трябва да са подходящо подбрани, за да покриват изискванията за развивана скорост в зависимост от вида на автомобила. При офроуд шофиране се обърнете към моделите с висок протектор и блокове с дълбоки канали;
  • климат и време – какви са климатичните особености през пролетта в региона ви? Вероятно е предимно сухо и горещо, или често вали, или и двете? При чести валежи и каране по мокри пътища има модели летни гуми за дъжд, които са специално проектирани за такива условия;
  • стил на шофиране – спокоен шофьор ли сте, или обичате адреналина и високите скорости? Ако карате по правилата и сте умерен водач на пътя, изберете качествени летни гуми с неагресивна рисунка на протектора. Те са с по-мека каучукова смес и допринасят за намаляване на разхода на гориво. При агресивно шофиране се препоръчват устойчивите на износване модели с висок индекс на скоростта и натоварването. Те са с подсилен страничен борд, който осигурява ефективното и устойчиво влизане в завоите.

Кои технически особености са важни при избора?

Някои технически особености, като размерите, също оказват не по-малко влияние. Препоръчаните от производителя параметри са описани в съответната техническа документация на превозното средство или на стикер върху страничната колона на вратата. Намират се на страничния борд на гумата и изглеждат като 155/70/R14. 155 е широчината в милиметри, 70 е процентното съотношение на височината спрямо широчината. Латинската буква R ви информира за радиалната структура на конструкцията, а 14 – големината на вътрешния диаметър в инчове.

Теглото, което често е пренебрегвано, е не по-малко важно. Ако поставите колела с по-голяма тежест, ще увеличите разхода на гориво и ще натоварите окачването. При леките модели се наблюдава обратният ефект.

Твърдостта е друга важна особеност. По-твърдите модели се представят по-добре на равните пътища. При шофиране по обичайни терени всяка малка неравност ще се усеща на волана. По-меките модели поемат добре неравностите и повишават комфорта, но не са подходящи за високи скорости. Най-оптималният вариант е средният, който може да се намери в специализираните онлайн магазини на достъпни цени.

Има ли значение какъв клас са и кой да изберем?

На пазара днес се предлагат различни класове летни гуми. Най-разпространен е икономичният клас, който се предлага от марки като Barum, Dębica, Sava или Dayton. Базирани са на старите и вече доказани технологии в областта. Представят се най-добре в умерена градска среда и в автомобили от среден до нисък клас.

Средният клас модели са междинно решение за хора, които очакват нещо повече от обикновения потребител, но не се нуждаят от най-доброто. Намират приложение в различните видове МПС – от малки леки автомобили до тежкотоварна техника. Използват се както за градско, така и за междуградско шофиране. Подходящи са за водачите със спокоен или умерен стил на каране.

Премиум решенията са от най-високия клас и са предназначени за взискателните водачи. Подходящи са за всякакви повърхности и са надеждни при екстремни климатични условия. Идеални са както за градско шофиране, така и при изминаване на дълги разстояния. Предлагат се от доказани в областта марки, като Bridgestone, Pirelli, Continental, Dunlop, Goodyear и Michelin.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *