728 x 90

Избор на летни гуми: Какво трябва да знаете

Избор на летни гуми: какво трябва да знаете Температурите навън се покачват и съвсем скоро трябва да помислите за смяна на зимните гуми с летни.Ако не сте напълно сигурни защо трябва сменяте гумите и как да направите правилния избор, ние сме тук, за да се опитаме да ви помогнем. Защо да сменяте гумите според сезона?

Избор на летни гуми: какво трябва да знаете

Температурите навън се покачват и съвсем скоро трябва да помислите за смяна на зимните гуми с летни.Ако не сте напълно сигурни защо трябва сменяте гумите и как да направите правилния избор, ние сме тук, за да се опитаме да ви помогнем.

Защо да сменяте гумите според сезона?

За да могат да осигурят както комфорта, така и безопасността ви на пътя, производителите проектират и разработват гуми с характеристики, които да реагират адекватно в зависимост от външните температури и качеството на пътя.

Така например, гумите за зимата са проектирани да работят добре при по-ниски от 7 градуса външни температури.

Сместа, от която се произвеждат е по-мека и еластична и не се втвърдява при ниски температури, а протекторът им е по-дълбок и с повече ламели, за да може гумата да има по-добро сцепление при шофиране по заледени или заснежени пътища.

Летните гуми от своя страна се справят отлично при температури над 7 градуса. Сместа, от която се произвеждат е устойчива на по-високи температури, което позволява по-добро сцепление с горещия през лятото асфалт.

Освен това протекторите на гумите за лятото са проектирани така, че да предлагат интелигентно евакуиране на водата и да поддържат добро поведение на пътя на мокра настилка. Ето защо е силно препоръчително гумите да се сменят според сезона.

Как да изберете вашите летни гуми?

Изберете ги според размера

Размерите на гумите се отпечатват върху страничната стена на всяка една гума.

Ще го откриете лесно, тъй като е представен под формата на поредица цифри и букви, които съответстват на ширина, височина, диаметър, индекс на натоварване, индекс на скорост и DOT.

Казано иначе, ако искате да откриете гумите с най-подходящия размер за вашия автомобил просто трябва да погледнете поредицата от цифри и букви на страничната стена на гумите, с които сте в момента или да потърсите размера в ръководството на МПС – то.

Изберете ги според вашите нужди

Вашият начин на шофиране до голяма степен определя и от какви летни гумите имате нужда.

Така например, ако сте по-скоро спортен тип шофьор, тогава е добре да се насочите към премиум гуми като Goodyear, Continental, Pirelli, Michelin и други.

Ако сте шофьор, който използва колата си ежедневно и често пътува на дълги разстояния, тогава добър вариант са универсалните и много надеждни гуми от високия или средния клас.

В случай, че рядко карате колата си и шофирате спокойно, тогава летните гуми средния и бюджетния клас биха ви били от полза.

Кои са най-купуваните модели летни гуми у нас?

Goodyear EFFICIENTGRIP PERFORMANCE 2

Тази лятна гуми е сред най-продаваните през последните няколко години.

Моделът осигурява както висок контрол и сцепление, така и максимално къс спирачен път на всякакви настилки. Освен това е с ниско съпротивление при търкаляне, благодарение на което е и с намален разход на гориво.

Плюс това осигурява къс спирачен път на сухи настилки и намалява риска от аквапланинг при шофиране на мокро.

PIRELLI P Zero PZ4

В производството на премиум моделът са използвани не само най-нови технологии, но и специална смес с полимери, която подобрява производителността както на сухо, така и на мокро.

Летните гуми от високия клас предлагат отлично сцепление и висока производителност

BRIDGESTONE POTENZA SPORT

Моделът е идеален за спортно насочени превозни средства и по-динамично шофиране. Благодарение на асиметричните си канали Potenza Sport предлага отличен контрол и сцепление както при шофиране на прави отсечки, така и при завой.

Моделът, освен това предлага високо сцепление, ниски нива на шум, къс спирачен път и не на последно място бързо и ефективно отичане на водата от контактната точка на гумата.

MICHELIN PILOT SPORT 5

Pilot Sport 5 - най-новото лятно предложение на Мишелин

Pilot Sport 5 е лятна гума предназначена за спортни и High Performance автомобили. Моделът е оборудван с технология Dynamic Response, която гарантира перфектен контрол на автомобила дори и при висока скорост.

Плюс това разполага технология Max Touch, която помага за по-доброто разпределение на ускорението и гарантира отлично сцепление и къс спирачен път.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт