728 x 90
Error, no Ad ID set! Check your syntax!

Hongqi е най-старият китайски автомобилен производител

Hongqi е китайска марка за луксозни автомобили, собственост на автомобилния производител FAW. Hongqi стартира през 1958 г., което го превръща в най-стария китайски бранд за леки коли. На китайски думата hongqi означава „червено знаме“. Първоначално моделите Hongqi са били само за високопоставени държавни служители и са останали в производство до 1981 г. Марката е възродена

Hongqi е китайска марка за луксозни автомобили, собственост на автомобилния производител FAW. Hongqi стартира през 1958 г., което го превръща в най-стария китайски бранд за леки коли. На китайски думата hongqi означава „червено знаме“.

Първоначално моделите Hongqi са били само за високопоставени държавни служители и са останали в производство до 1981 г. Марката е възродена в средата на 90-те години и сега предлага шест модела на обикновени потребители в страната.

Оригиналните автомобили на марката са луксозен предмет, използван за транспортиране на чуждестранни високопоставени гости и на партийния елит. Въведен в експлоатация на 1 август 1958 г., първият Hongqi е CA72. Дизайнът е базиран на Chrysler от 1955 г., а от самото начало пълноразмерният седан е оборудван с V8 двигател с мощност 200 к.с.

Между 1995 и 2006 г. чуждестранни продукти се произвеждат в Китай и се продават като модели Hongqi. Те включват Audi 100 и Lincoln Town Car, като и двата модела имат по две версии – една по-луксозна и една по-обикновена.

Прочети още:
Още през 1980 г. ВАЗ прави електрическо комби с пробег 110 км

Едва през 2013 година собственикът FAW дава на марката изцяло нов собствен модел. Очакванията са за реализации от над 30 000 бройки на година, но пикът е достигнат при около 5000 коли годишно. Продажбите към правителствените структури не са спирани.

С новото поколение модели от 2015 насам обаче нещата коренно се променят. Марката успява да регистрира над 200 000 продажби през кризисната 2020 година, с което задминава сумарните продажби на Lincoln, Volvo и Tesla в Китай.

В момента Hongqi разполага с няколко доста красиви и луксозни модели, които заемат върхова позиция в автомобилната йерархия на Китай. Сред тях са E-HS9, E115 и лимузината H9.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *