728 x 90
Error, no Ad ID set! Check your syntax!

Германия пръска 3 млрд. евро, за да подпомогне авто индустрията си

Индустрията, която вече е изправена пред нарастваща конкуренция от китайски и американски съперници, е силно засегната от срива в търсенето покрай кризата с коронавируса.

Германия ще отдели 3 милиарда евро (3,56 милиарда долара) в подкрепа на разработката и производството на „зелени“ автомобили. Програмата ще бъде част от държавната помощ за автомобилните производители и борбата им с актуалните предизвикателства.

Индустрията, която вече е изправена пред нарастваща конкуренция от китайски и американски съперници, е силно засегната от срива в търсенето покрай кризата с коронавируса.

Основен елемент на схемата е отпускането на 1 милиард евро за удължаване до 2025 г. на потребителска отстъпка за закупуване на електрически автомобили, която беше планирана да приключи през следващата година.

Мерките означават, че автомобилната индустрия ще бъде в добра позиция да отговори на предизвикателствата, пред които е изправена, коментира министърът на икономиката в Германия, Петер Алтмайер, след срещата на върха на автомобилните производители и правителствените министри.

„Искаме да се присъединим към пътя на излизане от икономическата криза и климатичната криза“, каза министърът на околната среда Свеня Шулце.

Допълнителни милиарди евро ще бъдат използвани за схема за бракуване на по-стари камиони, за да помогнат на частните логистични компании и общините да модернизират своите автопаркове, допълниха източници на Reuters.

Прочети още:
2020 г.: Едва 27 428 продажби на нови и 187 179 на употребявани коли у нас

Планираната премия ще бъде изплатена, когато стар камион бъде бракуван и бъде закупен чисто нов, дори и той да е с дизелово гориво. Субсидиите за електрически или водородни камиони обаче ще бъдат все още по-големи.

Правителството ще създаде също фонд от 1 милиард евро за финансиране на иновации и трансформация във водещата германска експортна индустрия.

Реакцията от автомобилните компании в страната след обявената програма беше изключително позитивна. Volkswagen заяви, че схемата на германското правителство е изпратила силен сигнал, че Берлин ще помогне за изваждането на ключовата износна индустрия в страната от коронавирусната и климатичната кризи.

„Удължаването на отстъпката за покупка на електрически автомобили допълнително ще ускори нарастването на електрическата мобилност и по този начин ще доведе до промяната към устойчива мобилност“, се казва в изявление на най-големия производител на автомобили в света.

„В същото време, чрез бързо разширяване на инфраструктурите за зареждане, германското правителство създава необходимото доверие сред клиентите за лесен и плавен преход към електронна мобилност“, се казва още в съобщението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *