Вторият по големина автомобилен клуб в Германия се обяви за ограничение 100 км/ч на Аутобана

В основата на промяната в курса, която е нетипична за един автомобилен клуб, са напрегнатите отношения с доставчика на петрол и газ Русия.

За първи път автомобилен клуб в Германия се обяви в подкрепа на ограничението на скоростта по Аутобана. Базираният в Щутгарт Auto Club Europa (ACE) счита, че временното ограничение на скоростта до 100 км/ч е възможна опция за пестене на гориво. С повече от 630 000 членове, Auto Club Europa е вторият по големина автомобилен клуб в Германия след ADAC. Дълго време ACE изпитваше принципно нежелание за ограничение на скоростта.

В основата на промяната в курса, която е нетипична за един автомобилен клуб, са напрегнатите отношения с доставчика на петрол и газ Русия: според ACE, ограничението на скоростта може да бъде бърза и небюрократична мярка за намаляване на потреблението на петрол. „В допълнение към драматичните хуманитарни последици, атаката на Русия срещу Украйна даде да се разбере, че ние в Германия и Европа трябва да вземем важно решение“, каза Стефан Хаймлих, председател на ACE, в прессъобщение миналия четвъртък, цитиран от E Fahrer.

Германия трябва „трайно да се отдалечи от потреблението на изкопаеми горива“ и се нуждае от „бързо приложими решения за намаляване на потреблението на енергия в настоящата ситуация“, продължи Хаймлих. „Всеки неизползван литър гориво допринася за намаляване на притока на чуждестранна валута във военния сандък на Русия“.

Още през 2019 г. Auto Club Europa обяви, че ще подкрепи идеята за постоянно ограничение на скоростта от 130 км/ч за магистралата. ADAC, най-големият и най-влиятелен немски автомобилен клуб, също посочи от 2020 г., че няма да отхвърли по същество ограничение на скоростта за немските магистрали.

В коалиционните преговори на сегашното правителство либералите под ръководството на партийния лидер Кристиан Линднер предотвратиха общо ограничение на скоростта. Дори в пакет от мерки за пестене на енергия, приет наскоро от управляващите партии SPD, FDP и Зелените, не се споменава за ограничение на скоростта. Въпреки това, като стимул за преминаване към градски транспорт, е включен билет с отстъпка за три месеца местен градски транспорт.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *