Прогноза: Цените на горивата ще се задържат 2-3 месеца, след това отново тръгват нагоре

Потенциалното спиране на вноса на руски нефт би довел до пряко увеличение на крайната цена на горивата с около 40 стотинки.

Сегашните цени на горивата ще се задържат най-много в следващите 2-3 месеца, а след това ще продължи увеличението им. „Това, което наблюдаваме в момента, е задържане на цените на суровия петрол, тъй като американците освободиха стратегическите си запаси, но това е един краткосрочен ефект,“ коментира пред bTV Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

От друга страна, потенциалното спиране на вноса на руски нефт би довел до пряко увеличение на крайната цена на горивата с около 40 стотинки, коментира Бенчев. Както е известно, подобна мярка се обсъжда от ЕС като следващ етап от санкциите срещу Русия заради войната в Украйна, както отбелязва Дневник.

Спирането на биокомпонента в горивата също няма да намали цената значително, а само с около 5-6 стотиники. „Единственото, което държавата може да направи, за да повлияе на цените, е да намали ДДС за горивата“, допълва Бенчев.

При какво условие цените на горивата ще тръгнат надолу? Единственият вариант това да се случи, според Бенчев, е цените на петрола на световните борси да вървят надолу поне в рамките на 10 последователни дни.

Прочети още:
Официално и финално: Европа забрани продажбата на нови коли с ДВГ от 2035 година

„Наистина няма фактори, които да говорят за понижаване на цените на горивата. […] А освен всичко останало има риск едни 20% – това е руският износ на петрол за света, да изчезне. Тоест, трябва да се подготвим за едни такива, или близки цени, които виждаме в момента“, посочи още Бенчев.

1 коментар

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

1 Коментар

  • Тримата Един от
    април 6, 2022, 09:19

    Има и голяма вероятност есета и до 5 лв. а стигнат знам от доверени източници ….

    Отговор