728 x 90

Цени на горивата от 4-5 лева за литър са „невъзможни“

Такава прогноза направи Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация в ефира на радио NOVANEWS, цитиран от Off News.

Цените на горивата в България надали ще продължат да се увеличават в следващите месеци. Такава прогноза направи Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация в ефира на радио NOVANEWS, цитиран от Off News. Според него е възможно в дългосрочен план цените да се запазят на сегашните си нива, а при определени обстоятелства дори да тръгнат леко надолу.

„Прогнозите от 4-5 лева за литър ми се струват невъзможни. През последните месеци има поскъпване с около 20%. Но това се дължи на поскъпването на суровия петрол, нормално е стойностите да тръгнат нагоре и България не прави изключение от целия останал свят. Цените на суровия петрол задържат стойностите си. Това се дължи на коронавируса в Китай. Няма други фактори за поскъпване на горивата. Надявам се да има леко понижение дори. Друг водещ фактор в ситуацията в Украйна. Ако има временно дори примирие там, цените ще тръгнат надолу”, коментира Бенчев.

Прочети още:
Продава се отличен екземпляр от Chrysler 300C комби с култовия Hemi-V8

На въпрос дали и кога се очаква Европейският Съюз да се „откачи“ от руските горива, Бенчев коментира, че това е доста дълъг, сложен и опасен процес. Но не и невъзможен.

„ЕС е по път за избягване на руските продукти, но това не може да се случи веднага. Трудно се намират други източници и ако веднага се въведе ембарго, това много ще оскъпи горивата. В дългосрочен план е възможно да се случи, но не и веднага”.

Бенчев говори и по темата с по-ниските цени на горивата в съседна Турция.

„Освен това турската лира доста падна. В Гърция пък производствените цени са по-високи дори, това показва, че ние сме държавата с най-ниски цени в района и в целия ЕС. Изключение прави Унгария, която има въведен таван на цените на горивата”, обясни Бенчев.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт