728 x 90
Error, no Ad ID set! Check your syntax!

FIA загатна за дизайна на Ф1 колите от 2022 година

На специална церемония вчера на пистата „Силвърстоун” беше представен болид, създаден по правилата за сезон 2022 във Формула 1. Така феновете и медиите трябва да добият представа как ще изглежда следващото поколение автомобили, които ще гледаме в световния шампионат. Следващата генерация болиди трябваше да се появи през тази година, но се наложи отлагане за 2022-а

На специална церемония вчера на пистата „Силвърстоун” беше представен болид, създаден по правилата за сезон 2022 във Формула 1. Така феновете и медиите трябва да добият представа как ще изглежда следващото поколение автомобили, които ще гледаме в световния шампионат. Следващата генерация болиди трябваше да се появи през тази година, но се наложи отлагане за 2022-а заради коронавирус пандемията и желанието на ФИА и Формула 1 да ограничат разходите на отборите в кризата. Сега обаче видяхме първия модел на новите болиди, създаден в реални размери.

Фокусът при новите коли е поставен върху постигането на по-вълнуващи битки „гума до гума” на пистата и на възможността пилотите да карат на малко разстояние един зад друг в „мръсния” въздух, който се образува зад предната кола. Завръщането на граунд ефекта и премахването на някои много сложни аеродинамични елементи като дефлекторите и допълнителните крилца на предното крило също са част от новата дизайнерска философия, демонстрирана от новия автомобил.

Прочети още:
Може ли Формула 1 да загуби Монако?

Предното крило е с нова конструкция, дизайнът на окачването е по-опростен, задницата на колата изглежда по нов начин, а под пода на болида са оформени т.нар. „тунели”, които имат ключова роля за опростяване на аеродинамичния пакет и позволяват вече споменатото преследване на близко разстояние на колата отпред.

„Въпреки всички промени, които бяха направени в последните години, преследването на близко разстояние на колата отпред все още е невъзможно – призна управляващият директор на Формула 1 Рос Браун, който отговаря за моторспорт въпросите. – Комбинираният ефект от новите аеродинамични правила и новите финансови правила под формата на таван на бюджетите ще създаде условия за по-балансиран шампионат и за намаляване на разликите между отборите на стартовата решетка.”

Пилотите във Формула 1 участваха в представянето на автомобила, а световният шампион Люис Хамилтън прогнозира, че очертаващата се възможност за много по-оспорвани битки на пистите от следващия сезон ще допадне на феновете, но и на състезателите.

Източник: Autosport.bg

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *