728 x 90
Error, no Ad ID set! Check your syntax!

За Великден в съседна страна – какво трябва да знаете за пътуването?

По традиция у нас Великденските празници са свързани с много почивни дни. За мнозина това означава пътуване или в страната, или зад граница. Ако сте се насочили към второто, ето какво трябва да знаете. С оглед на все още нестабилната ситуация с коронавирус по целия свят, пътуванията между отделни страни стават с известни ограничения. От

По традиция у нас Великденските празници са свързани с много почивни дни. За мнозина това означава пътуване или в страната, или зад граница. Ако сте се насочили към второто, ето какво трябва да знаете.

С оглед на все още нестабилната ситуация с коронавирус по целия свят, пътуванията между отделни страни стават с известни ограничения. От Съюза на българските автомобилисти (СБА) подготвиха кратък наръчник за съседните на България страни. Ето какво трябва да знаете:

Гърция

Гръцките граници остават отворени и по празниците, но ограничителните мерки в страната няма да бъдат разхлабени. Дори литургиите ще спазват вечерния час, който е всеки ден между 21:00 и 5:00 ч. Атина планира да стартира летния сезон с разхлабване на мерките след 15 май, а дотогава всички граждани и туристи трябва да се съобразяват със следното:

 • На граничните пунктове се изисква сертификат за ваксиниране, отрицателен PCR тест и задължителна адресна регистрация. Дори децата, при които режимът на преминаване бе по разхлабен, сега без тест се допускат само тези под петгодишна възраст.
 • Изискването за адресна регистрация означава, че имате право да изминете пътя до съответната област, а след като пристигнете не може да я напускате до самото отпътуване обратно за България.
 • Ресторантите и заведенията остават затворени, но може да направите шопинг маратон – магазините за нехранителни стоки работят макар и с право на пазаруване от три часа дневно. Все пак ресторантите към хотелите работят и не е нужно да готвите сами.
 • При посещение на великденска служба, трябва да сте с две маски, ако влизате в храма, или да слушате литургията в двора. Поставянето на предпазна маска обаче е неизменно, дори когато сте на открито.

От администрацията на хотела или органите на реда ще може да научите подробно как да спазвате мерките, за да не развалите празника си със солена глоба от местните власти.

Турция

Друга любима дестинация за българските туристи е Турция. При пътуване до там трябва да:

 • Представите отрицателен PCR тест, направен до 72 часа. По последна информация, това изискване ще остане в сила поне до края на май.
 • Периодът на карантина е една седмица, с изключение на пристигащите от Великобритания, Дания, Република Южна Африка и Бразилия, където периодът е удължен десет, а в други случаи до четиринадесет дни.
 • Ако се наложи да търсите съдействие от дипломатическите служби, то всички представителства на България работят, а след 18 май, поетапно ще заработи и Генералното консулство в Истанбул.
Прочети още:
До края на седмицата - засилен контрол на скоростта

Румъния

Ако се насочвате на север за Великден, то трябва да знаете, че България продължава да се намира в списъка с „рискови държави“ на правителството в Букурещ. Това означава:

 • PCR тест направен до 72 часа преди заминаването с обществен транспорт и десет дни домашна карантина при пътуване със собствен превоз. Но ако престоят ще бъде до три денонощия, а резултатът от теста е отрицателен, то десетдневната изолация не се налага.
 • Ако не бъде представен PCR тест – карантината е две седмици. Тя може да бъде съкратена до десет дни, ако бъде направен PCR тест на осмия ден, резултатът е отрицателен и не се проявяват симптоми на вирусното заболяване.  
 • Ваксинираните, преболедувалите през последните три месеца и децата до три години могат да посетят Румъния по-лесно – от тях не се изисква PCR тест.

Северна Македония

Към 28 април, при посещения в югозападната ни съседка, българските граждани не трябва да:

 • Представят резултат от PCR или антигенен тест
 • Бъдат карантинирани
 • Правят предварителна онлайн регистрация
 • Представят имунизационен паспорт

Или с други думи – няма никакви ограничителни мерки. Единствено, ако пътувате със самолет, на летището в Скопие се правят PCR тестове. Все пак има вечерен час от 21:00 до 5:00 часа, но той няма да важи за Великден и Рамазан байрям.

Сърбия

Подобно на мерките взети от Скопие и властите в Белград не изисква PCR тест, ако влизате от България или друга съседна на Сърбия страна. Няма и задължителна карантина, но:

 • Ресторантите работят на 50% от капацитета си до 22:00 ч. и при спазване на дистанция
 • До десет часа вечерта работят и хранителните магазини, салоните за красота и спортните зали, но във всички затворени помещения и градския транспорт се носят предпазни маски.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *