728 x 90

Ford Pro Electric SuperVan е електрически бус с четири електромотора и 2000 к.с.

Пленяващият външен дизайн е дело на опитния екип на Ford Design в Кьолн, Германия.

Днес Ford отваря нова страница в легендарната история на SuperVan серията, посветена на автомобилната електрификация с глобалното представяне на ултра-мощния Ford Pro Electric SuperVan на Фестивала на скоростта в Гудууд през 2022 г. в Обединеното кралство.

Ford Pro Electric SuperVan напълно разгръща потенциала на електрическата мощ и подобрената свързаност, за да се превърне в най-мощния ван на Ford, създаван някога, с което подчертава сериозния ангажимент на компанията за електрификация на автомобилната ѝ гама.

Четири електромотора, батерия с течно охлаждане от 50 kWh и система за управление по поръчка, предлагат  приблизително 2000 к.с. и ускорение от 0-100 км/ч за по-малко от 2 секунди. Мощността на специално създаденото, готово за писта шаси, включващо компоненти от наскоро представения E-Transit Custom – първият напълно електрически вариант на най-продавания ван в Европа – се допълва в кабината от технологията Ford SYNC със сензорен екран4 от стандартните модели на Ford и специално разработени за  управление на свръхмощния Еlectric SuperVan функционалности.

Усъвършенстваните технологии за свързаност на автомобила, осигуряват пълна информираност на водача и позволяват предаване на данни в реално време за дистанционно управление и оптимизиране на мощността, по същия начин, както и интегрираните в над 125 000 клиенти услуги за свързаност Ford Pro. SuperVan е оборудван и с избираеми режими на шофиране и технологии за регенеративно спиране, подобни на тези в останалите електрически автомобили, произвеждани от Ford в момента.

Впечатляващият, изцяло електрически демонстрационен спортен ван е разработен съвместно от Ford Performance и специалистите по електрически ралита и състезания от STARD в Австрия. Пленяващият външен дизайн е дело на опитния екип на Ford Design в Кьолн, Германия.

„Ние пренасяме SuperVan в 21-ви век с изцяло електрическа мощ, 2000 к.с., несравнимо изживяване и безпогрешен стил, вдъхновени от новия E-Transit Custom. Но мощността не е само в конските сили – процесорната мощ в Electric SuperVan осигурява на инженерите свързаност, чрез която могат използват данни за автомобила в реално време и да оптимизират неговото поведение, точно както при състезателен автомобил от най-високо ниво“, каза Марк Ръшбрук, Глобален директор, Ford Performance Motorsports.

За първи път Ford представя SuperVan през 1971 г. като създава различен от всички останали Transit Mk1 със средно монтиран двигател от Ford GT40, спечелил Льо Ман. Успешната формула за съчетаване на лекотоварен автомобил със спортен продължава с представянето на SuperVan 2; версия на Transit Mk. 2 с каросерия от фибростъкло върху шасито на състезателния болид на Ford C100, с мощност от 590 к.с. доставяни от легендарния 8-цилиндров Cosworth V8. Този автомобил по-късно беше прероден като фейслифт Transit Mk. 3 приличащ на SuperVan 3, задвижван от Cosworth HB, 650 к.с., двигател взет от Формула 1.

„Ford Pro цели да ускори производителността за нашите клиенти – така че защо да не създадем нов Electric SuperVan, който доказва силата на електрификацията и свързаността при автомобилите“, каза Ханс Шеп, генерален мениджър, Ford Pro, Европа. „Този невероятен демонстрационен автомобил извежда усъвършенстваното инженерство и отличителния дизайн на E-Transit Custom на съвсем ново ниво и е високоскоростно доказателство за силата на екосистемата на свързаните услуги на Ford Pro.”

Вижте видео с представянето на електрическия супер бус по време на 2022 Goodwood Festival of Speed.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *