728 x 90

Продава се истинска класика – Ford Model A Sport Coupe

В наши дни свързваме думата „Sport“ в обозначението на автомобилите като символ за много висока мощност, твърдо окачване и гонене на лимита на технически възможното. Е, едно време нещата са седяли по малко по-различен начин. Преди близо век стойностите са били една идея по-ниски. Тук говорим за 40 к.с, извлечени от 3.3-литров редови четирицилиндров двигател.

В наши дни свързваме думата „Sport“ в обозначението на автомобилите като символ за много висока мощност, твърдо окачване и гонене на лимита на технически възможното. Е, едно време нещата са седяли по малко по-различен начин. Преди близо век стойностите са били една идея по-ниски. Тук говорим за 40 к.с, извлечени от 3.3-литров редови четирицилиндров двигател. Sport coupe вариантът се отличава с платнен таван отвън, който запазва стила на кабриолета, но предлага комфорта на купето. В наши дни е истинско чудо да видим подобна машина на улицата, а погледите, които събира това невероятно купе са повече и от който и да е суперкар.

Усмивки от старите ленти

Усмивката, която предизвиква шофирането на толкова стар автомобил не може да бъде репликирана от нищо. Тристепенната ръчна скоростна кутия изисква много повече от шофьора, отколкото която и да е модерна ръчна скоростна кутия. Но преди да стигнем до сменяне на скорости трябва все пак да запалим двигателя, което не се случва с просто завъртане на ключа, а е цяла поредица от действия. Всичко започва с включването на циркулацията на бензина, след това скоростния лост отива в неутрална позиция и се дърпа ръчната спирачка. Преминаваме към волана, зад който вляво се намира превключвателя, от който пускаме свещите, а вдясно започваме да натискаме дросела съвсем леко, така че да не съсипем двигателя още при запалването му. Предстои ни финалната част, преди да запалим, и вече остава само да вкараме бензин чрез ръчно впръскване, след което завъртаме ключа. Voilà! Възнаградени сме за усърдните си усилия с готов за работа двигател и неподправен мирис на изгорен бензин. Емоцията е несравнима и вече може да започнем да се радваме в движение. Нито за миг усмивката не слиза от лицата ни, въпреки че сме отчетливо по-бавни от модерния трафик.

Прочети още:
БГ Пазар: Продава се Opel Calibra с легендарния двигател C20xe за 4500 лв.

Магия в бяло и кафяво

Конкретният екземпляр, на който попаднахме, се намира в Пловдив и е напълно реставриран, като е запазен оригиналният вид. Няма следи от хот-род тунинг или силни външни намеси, като дори двигателят изглежда да е автентичен 3.3-литров, а не да е заменен с по-съвременен и мощен агрегат. Рядко попадаме на толкова добре-изглеждащи реликви от едно време и затова сметнахме за необходимо да ви представим този начин за бягство от всекидневието. Разбира се, подобни автомобили не стават за всекидневна употреба, но със сигурност няма да останете незабелязани в моментите, когато сте зад волана. Повече за конкретния автомобил оставяме да разкаже аобственикът, чиято обява публикуваме без редакторска намеса:

„Продавам Ford model A Sport Coupe 1929г 40к.с

Автомобила е в оригинален вид.

Всички документи за регистрация са налични

Луксозен начин за бягство от стреса.

Автомобила е наличен в Пловдив

Цена 20 500€

За информация 0899966984

Внос USA“

Оригиналната обява може да видите тук (Групата може да не е достъпна за всички)

Рубриката „БГ пазар“ цели да запознае читателите на AUTOCLUB.bg с интересни обяви от пазара за употребявани автомобили в България. Никаква част от материалите не е финансирана от страна на продавачите или когото и да е било, свързан по някакъв начин с обявите. В повечето от случаите нямаме контакт с лицата, които продават съответните автомобили.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget