728 x 90
Error, no Ad ID set! Check your syntax!

По-съвършена система за спазване на пътната лента дебютира в новия Ford Kuga

Новата Система за спазване на пътната лента с Асистент за сляпата зона прави своя глобален дебют в изцяло новия SUV Ford Kuga.

Ford представя нова технология, предназначена да помогне на водачите да избягват сблъсъци в слепите зони на зрителното поле при пътуване по многолентови пътни платна.

Новата Система за спазване на пътната лента с Асистент за сляпата зона прави своя глобален дебют в изцяло новия SUV Ford Kuga. Технологията следи за превозни средства, приближаващи се отзад в сляпата зона в зрителното поле на водача и може да приложи контраманевра, за да предупреди шофьора и да предотврати евентуална смяна на лентата, в случай че идентифицира потенциален сблъсък.

„Много шофьори в определен момент се изненадват, когато друго превозно средство „се появи сякаш от нищото“, казва Глен Гулд, главен инженер на програмата Ford Kuga. „Системата за спазване на пътната лента с Асистент за сляпата зона в зрителното поле на водача е като да имате допълнителен чифт очи в задната част на главата си. Заради тях  секундата невнимание или грешната преценка не прерастват в нещо по-сериозно.“

Пази ви гърба: Асистент за сляпата зона

Повече от десетилетие Ford предлага Система за следене на сляпата зона (BLIS), която може да предупреди шофьорите за наличието на превозни средства в мъртвата зона на зрителното поле чрез предупредителна светлина в страничното огледало.

Новата Система за спазване на лентата с Асистент за сляпата зона в зрителното поле на водача прави стъпка напред. Тя е способна да приложи нежна сила към волана, обезкуражавайки шофьорите да сменят лентата и с това да се изпречат на пътя на друг участник в движението. По този  начин превозното средство се отклонява от опасността.

Радарните сензори на Асистента за сляпа зона при Kuga сканират успоредните ленти за превозни средства, намиращи се до 28 метра назад. Мониторингът се извършва 20 пъти в секунда, при шофиране със скорост от 65 до 200 км/ч. Интервенцията може да се активира автоматично, ако контролната система засече смяна на лентата, докато наблюдава пътната маркировка с помощта на предната камера и технологията изчисли, че двете превозни средства са в курс на сблъсък.

Прочети още:
Honda ще продава двигател от Civic Type R за външни проекти

Системата за спазване на лентата с Асистент за сляпа зона може да се намеси, за да предотврати сблъсъци с превозни средства, приближаващи се със скорост на затваряне до 30 км/ч.

Поглед напред: Помощ при пресичане

Своя глобален дебют в новия Ford Kuga прави и технологията Асистент за засичане на приближаващ страничен трафик при навлизане в кръстовище. Тя осъществява помощ при пресичане, като използва предната камера на превозното средство в комбинация с радар и следи за потенциални сблъсъци с  превозни средства, пристигащи в паралелните  ленти.

Технологията може автоматично да задейства спирачките на автомобила при скорост до 30 км/ч, за да  предотврати или смекчи последиците от евентуални инциденти, при които водачът завива по пътя на приближаващо превозно средство – често срещан сценарий на кръстовища или мини кръгови кръстовища.

Едно проучване установи, че над една от десет тежки катастрофи на кръстовища в Европа се случват с коли, блъскащи се в други автомобили, микробуси или камиони на кръстовища.**

И тъй като Асистентът за засичане на приближаващ страничен трафик работи, без да е необходимо да засича пътни обозначения, като маркировка на ленти или бордюри, той помага на водача дори на паркинги, работни площадки или други места без ясна маркировка или приоритети на движението.

И двете технологии могат да работят и на дневна светлина, както и на тъмно при активирани фарове.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget