728 x 90
Error, no Ad ID set! Check your syntax!

Първият камион през Евротунела след излизането на UK от единния пазар е български

Първият камион преминал контрола в Евротунела в посока Европа след историческото излизане на Обединеното кралство от единния пазар е с българска регистрация.

Първият камион преминал контрола в Евротунела в посока Европа след историческото излизане на Обединеното кралство от единния пазар е с българска регистрация. За това съобщават редица британски издания.

Шофьорът на камиона се казва Слави Иванов Шумейков. Той преминава през контрола на тунела под Ла Манша във Фолкстоун, Кент, малко след 23 часа местно време в четвъртък. Камионът е с габровска регистрация, а кабината е боядисана в цветовете на българския флаг.

Първото движение в обратната посока – от Европа към Острова, бе регистрирано малко по-късно – около 00:20 часа местно време.

Засега всичко по пунковете за проверка на документи изглежда наред, както съобщава Standard.co.uk, но причината за това е основно слабият трафик. Очаква се към средата на януари да бъде истинският тест за митничарите, тъй като тогава превозът ще бъде сериозно засилен.

Властите в Обединеното кралство казват, че са уверени, че съществуващите механизми са готови за работа. Промяната на системите в Евротунела с излизането на UK от единния пазар и митническият съюз се очаква да бъде „безпроблемна“, каза говорителят на правителството Джон Кийф.

„Повечето камиони дори няма да забележат разликата. Винаги е имало риск, че ако това се случи в натоварено време, тогава можем да срещнем някои трудности, но това се случва за една нощ на официален празник и дълъг уикенд. Има много по-нисък трафик, преминаващ през Ламанша, отколкото в обикновена нощ.“

Както Дневник припомня, Обединеното кралство излиза от орбитата на Европейския съюз, загърбвайки бурна 48-годишна връзка с европейския проект. По същество Брекзит започна в полунощ между 31 декември и 1 януари в Брюксел или 23:00 по лондонско време (GMT).

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget