728 x 90

ФИА въвежда ранкинг система за рали пилотите

ФИА потвърди официално, че въвежда Глобална рали ранкинг система за пилотите и навигаторите, която ще важи за всички нива на спорта от национално и нагоре. GRR (Global Rally Ranking) ще използва механизми, подобни на тези, прилагани в тениса и голфа, и ще е ориентировъчен показател за нивото на всеки състезател. Федерацията вече въведе необходимата инфраструктура

ФИА потвърди официално, че въвежда Глобална рали ранкинг система за пилотите и навигаторите, която ще важи за всички нива на спорта от национално и нагоре. GRR (Global Rally Ranking) ще използва механизми, подобни на тези, прилагани в тениса и голфа, и ще е ориентировъчен показател за нивото на всеки състезател.

Федерацията вече въведе необходимата инфраструктура това да се случи чрез пирамидата на отделните категории автомобили и чрез обособяването на световния, европейския, международните, регионалните и националните шампионати. Всеки шампионат ще има съответния коефициент, като при WRC той е 1.0, в ERC е 0.5, в Европейския рали трофей е 0.2, а в националните първенства – 0.1.

Класовете автомобили също ще бъдат разграничени посредством коефициент. Новите хибриди в Световния рали шампионат очаквано са с най-висок – 1.0, Rally2 и R-GT са оценени на 0.7, а въведената през тази година Rally3 категория е 0.5, което я поставя с едно ниво над най-популярната Rally4, която е 0.4.

Следващата стъпка в оценяването на резултатите е малко по-сложна, но публикуваната в сайта на ФИА таблица обяснява нагледно как ще се случва то. От значение ще бъде не само генералното класиране, но и класирането в съответния клас и броя на участниците в него.

За пример ще вземем резултатите от изминалото рали „Канарските острови“, финален кръг от ERC, който бе спечелен от Алексей Лукянюк със Citroen C3 Rally2. Точките, които GRR използва, са заимствани директно от правилника за регионалните ралита на ФИА, което означава че първите 15 взимат актив, като двата най-дълги дни дават бонуси (5, 4, 3, 2 и 1 за първите петима).

За ERC Лукянюк печели 30 точки от генералното класиране + 10 бонус точки, тъй като е най-бърз и в двата дни от надпреварата. Спечелените точки от генералното класиране се умножават по 10, тоест резултатът е 400. В клас Rally2 Луканяюк завършва първи от общо 19 екипажа. Резултатът тук е 40 (спечелените точки в класа) х 19 (брой участници в класа) х 0.3 х 0.7 (коефициентът за Rally2) = 159.6. Сумираме двата резултата (400 + 159.6) и умножаваме по коефициента на съответния шампионат, който в ERC е 0.5 (559.6 х 0.5 = 279.8). На финала Лукянюк печели 279.8 точки за GRR благодарение на победата си на рали „Канарските острови“.

Сега се прехвърляме към рали „Монца“, което се проведе същия уикенд. Андреа Крунола с Skoda Fabia Rally2 Evo спечели в клас Rally2 благодарение на десетото място в генералното класиране. Тази десета позиция спрямо правилника за регионалните ралита на ФИА му гарантира 7 точки. Крунола не получава бонус точки, тъй като е извън топ 5 в двата дена. Първият резултат при него е 7 х 10.

В клас Rally2 Крунола завършва първи от общо 36 екипажа, но системата ограничава тази бройка максимум до 20. Резултатът тук е 38 (30 точки за първото място + 8 бонус точки за двата най-дълги дни) х 20 (брой участници в класа) х 0.3 х 0.7 (коефициентът за Rally2) = 159.6. Сумираме двата резултата (70 + 159.6) и умножаваме по коефициента на съответния шампионат, който във WRC е 1.0 (229.6 х 1 = 229,6). На финала Крунола печели 229,6 точки за GRR благодарение на победата си в Rally2 на „Монца“, която му носи с 50.2 точки по-малко отколкото победата на Лукянюк в генералното класиране на рали „Канарските острови“. 

Системата на ФИА вече е в сила, като за състезанията от международния календар на ФИА стартовата дата е 15 октомври 2021 г., а за националните шампионати – 01 януари 2022. Под внимание се взимат само най-добрите 12 резултата за период от 365 дена, като датата на отчитане съвпада с датата на публикуване на официалните резултати. 

Всяка федерация може да избере до два шампионата, които да са валидни за GRR. В България единствено Националният рали шампионат би трябвало да отговаря на условията за включване в GRC, но в Италия например, където има отделни шампионати за асфалт и макадам, местната федерация ще прецени кой точно да бъде валиден за GRR.

ФИА не планира награда за лидерите в класацията в края на всяка година, като целта на GRR е да даде базова представа на феновете на спорта за представянето на всеки един пилот при изравнени, макар и посредством математически модел, условия. Същевременно тя е и важен елемент относно структурирането на спорта, който за първи път има толкова ясна йерархична подредба.

Първите резултати в GRR ще бъдат публикувани в първото тримесечие на 2022 година.

Източник: AMS.bg

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *