728 x 90

Кораб с луксозни коли на Volkswagen Group гори и се носи из Атлантика без екипаж

Felicity Ace, голям товарен кораб под панамски флаг, превозващ хиляди автомобили на Volkswagen Group, се запали близо до Азорските острови в Атлантическия океан в сряда следобед. Екипажът от 22-ма души беше евакуиран успешно и отведен в местен хотел от португалските военноморски и военновъздушни сили, които участваха в спасителните дейности. Самият кораб беше оставен без екипаж

Felicity Ace, голям товарен кораб под панамски флаг, превозващ хиляди автомобили на Volkswagen Group, се запали близо до Азорските острови в Атлантическия океан в сряда следобед. Екипажът от 22-ма души беше евакуиран успешно и отведен в местен хотел от португалските военноморски и военновъздушни сили, които участваха в спасителните дейности. Самият кораб беше оставен без екипаж в дрейф.

Вътрешен имейл от филиала на Volkswagen в САЩ разкри, че на борда на кораба има 3965 автомобила на Volkswagen AG, включително на марките Bentley, Porsche, Audi и Lamborghini. Над 100 от тези автомобили са били предназначени за пристанище Хюстън в Тексас, като доставката на моделите GTI, Golf R и ID.4 според имейла е изложена на риск. Това е поредният удар, откакто автомобилната индустрия се бори с продължаващи проблеми с веригата за доставки, включително причинени от пандемията и недостига на полупроводникови чипове.

Люк Вандезанде, говорител на Porsche, каза, че според компанията около 1100 от нейните автомобили са били сред тези на борда на Felicity Ace по време на пожара. Той съобщи, че клиенти, засегнати от инцидента, се свързват с техните дилъри. „Първите ни мисли са изпълнени с облекчение, че хората от 22-членният екипаж на търговския кораб Felicity Ace са в безопасност и здрави“, каза Вандезанде.

Това не е първият път, когато производителят губи стока в морето. Когато Grande America се запали и потъна през 2019 г., над 2000 луксозни автомобила, включително Audi и Porsche, потънаха с него.

Някои клиенти изразиха разочарованието си в социалните мрежи. Един потребител на Twitter съобщи, че неговият персонализиран Porsche Boxter Spyder е бил сред превозвания товар. Базовите цени за такъв автомобил започват от около 99 650 долара.

Говорител на клона на Lamborghini в САЩ отказа да коментира броя на автомобилите, които фирмата е превозвала на борда, или кои модели са били засегнати, но каза, че филиалът е в контакт с корабната компания, за да получи повече информация за инцидента.

Felicity Ace е приблизително с размерите на три футболни игрища и е пътувал към пристанището в Дейвисвил, Роуд Айланд, когато бил подаден сигнал за бедствие поради пожар на една от товарните палуби.

От сряда вечерта корабособственикът организира теглене на кораба, съобщиха от португалските ВМС. Те планират да останат на място, за да наблюдават ситуацията, като засега не съобщават за забележими следи от замърсяване.

Източник: AMS.bg

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *