Отпушиха заседналия кораб в Суецкия канал, петролът поевтиня

Ever Given, 224 000-тонен плавателен съд, е дълъг почти колкото е висок Емпайър Стейт Билдинг.

След 6-дневна сага огромният товарен кораб Ever Given беше освободен от Суецкия канал и продължава движението си по предварителен маршрут. За това съобщи ръководителят на администрацията на канала Осама Рабие.

Ever Given заседна в началото на миналата седмица, а маневрите по освобождаването му отнеха няколко дни. За периода, през който корабът беше неподвижен, се смята, че световната търговия е губела средно по 400 млн. долара на час, съобщава Дневник.

Все още няма официално съобщение до медиите от администрацията на Суецкия канал, но арабски издания цитират Рабие, който съобщава, че Ever Given е „започнал да извършва маневри“.

Клипче в Twitter показва бавното потегляне на кораба в посока крайната си дестинация, а сайтът за проследяване на кораби VesselFinder отбеляза контейнеровоза като движещ се.

За шестте дни, в които огромният кораб беше заседнал, общо 369 плавателни съда от различен калибър бяха блокирани в Суецкия канал. Някои превозвачи дори решиха да променят маршрута си, тъй като не беше ясно дали освобождаването на кораба ще отнеме дни или седмици.

„Отпушването“ на Ever Green доведе до моментално поевтиняване на петрола. Сортът Брент загуби 1 долар от цената си и сега се продава за 63.67 долара за барел.

Прочети още:
Морско предложение - Джулай морнинг с водни джетове

Ever Given, 224 000-тонен плавателен съд, е дълъг почти колкото е висок Емпайър Стейт Билдинг. Спасителните екипи започнаха да копаят по-дълбоко и по-близо до кораба в неделя, като драгирането достигна 18 метра в предната част на кораба.

До момента са премахнати над 27 000 кубически метра пясък, каза ръководителят Осама Рабие. В помощната операция са участвали и множество плавателни съдове, които са завъртали кораба в определена посока.

Около 12 процента от световната търговия преминава през 193-км Суецки канал, който свързва Средиземно море с Червено море и осигурява най-късата морска връзка между Азия и Европа, припомня BBC.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget