728 x 90
Error, no Ad ID set! Check your syntax!

Проучване: Електромобилите ще станат по-евтини от коли с ДВГ през 2027 г.

Паритетът между цените се разглежда като един от основните етапи, които електрическите превозни средства трябва да преминат в стремежа си да завладеят автомобилния свят. Ново проучване на BloombergNEF, цитирано от The Guardian, предполага, че поне в Европа това може да се случи още през 2027 г. Всъщност по-големите превозни средства, като SUV и кросоувърите, се

Паритетът между цените се разглежда като един от основните етапи, които електрическите превозни средства трябва да преминат в стремежа си да завладеят автомобилния свят. Ново проучване на BloombergNEF, цитирано от The Guardian, предполага, че поне в Европа това може да се случи още през 2027 г.

Всъщност по-големите превозни средства, като SUV и кросоувърите, се очаква да започнат да струват на потребителите по-малко от техните аналози, задвижвани с двигатели с вътрешно горене, до 2026 г. По-малките превозни средства ще започнат да съвпадат относително с колите на ДВГ през следващата година.

До 2030 г. се очаква повечето електрически автомобили да струват по-малко от аналозите си с двигател още преди данъчни стимули, които съществуват в някои страни.

Очаква се тази тенденция да стане факт поради инвестиции, които производителите правят в производството на електромобили. Тъй като все повече и повече монтажни линии стават посветени на електромобили, икономиите от мащаба ще свалят цените им.

BloombergNEF очаква, че до 2026 г. средната цена на нов автомобил ще бъде 19 000 евро, независимо дали се задвижва от бензин или електрони. До 2030 г. проучването твърди, че средната цена на EV ще бъде 16 300 евро, докато средната цена на автомобил с ДВГ ще се повиши леко до 19 900 евро.

Прочети още:
Чехия не е съгласна с плана на ЕС за забрана на ДВГ в нови коли от 2035

Това е значителна промяна от днешния ценови баланс, при който електрическа кола струва средно 33 300 евро, а такава с ДВГ – около 18 600 евро. Важно тук е да отбележим, че тези цени са приравнени от американския пазар, където цените на новите коли са доста по-ниски от тези в Европа.

BloombergNEF всъщност дава една от най-консервативните прогнози, посочва The Guardian. Инвестиционната банка UBS прогнозира, че паритетът на разходите всъщност ще бъде постигнат през 2024 г. Така или иначе, всички са съгласни, че цените на батериите, най-скъпият компонент в електромобилите, се понижават бързо.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *