728 x 90

Европа потвърди забраната за продажба на нови коли с двигател с вътрешно горене от 2035 г.

Депутатите от Европейския съюз гласуваха в подкрепа на забраната продажба на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 г. Членовете на парламента гласуваха против изменение, което би облекчило изискването към производителите на автомобили да намалят емисиите до 90 процента до 2035 г., вместо 100 процента, които Комисията предложи миналата година. Резултатът определя позицията

Депутатите от Европейския съюз гласуваха в подкрепа на забраната продажба на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 г. Членовете на парламента гласуваха против изменение, което би облекчило изискването към производителите на автомобили да намалят емисиите до 90 процента до 2035 г., вместо 100 процента, които Комисията предложи миналата година. Резултатът определя позицията за преговори със страните-членки по-късно тази година, които ще определят окончателната форма на закона.

Ако тогава бъде постигнато споразумение, това на практика означава края на автомобилите с двигатели с вътрешно горене в Европа, отбелязвайки радикална промяна във вида транспорт, който доминира повече от век. Това би било и решаваща победа за климатичната програма на блока, като транспортният сектор се оказва един от най-трудните за декарбонизиране.

Прочети още:
BMW M5 E39: На 20 години с 200 000 евро по-скъпо

Законодателите от консервативната Европейска народна партия – както и други десни групи – се опитаха да смекчат амбицията за намаляване на въглеродните емисии на автомобилите, подчертавайки опасенията за потенциална загуба на работни места в индустрията.

Законодателите също гласуваха против поправка, която ще позволи на производителите на автомобили да купуват кредити за така наречените е-горива. Тези синтетични горива, направени с помощта на уловен въглероден диоксид, с водород, произведен от възобновяеми източници, са рекламирани като начин за поддържане на двигателя с вътрешно горене жив.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *