728 x 90

Еко стикери: Едва 525 коли не са минали тестовете за вредни емисии

От въвеждането на еко стикерите на 12 юли до началото на август през пунктове за ГТП са преминали около 170 000 автомобила, съобщава NOVA. По груби и неофициални данни малко над 500 от тези машини не са преминали тестовете, тъй като не отговарят на стандартите за вредни емисии. По-тревожна изглежда информацията от потребители, че данни

От въвеждането на еко стикерите на 12 юли до началото на август през пунктове за ГТП са преминали около 170 000 автомобила, съобщава NOVA. По груби и неофициални данни малко над 500 от тези машини не са преминали тестовете, тъй като не отговарят на стандартите за вредни емисии.

По-тревожна изглежда информацията от потребители, че данни от проверките най-вероятно се манипулират. Доста оплаквания вече са постъпили, че автоматичната система за определяне на екологичния стандарт (различен от заводския Евро стандарт) изкарва грешни данни.

„Трябваше да е във втора категория. Аз влизам в нормите, поне това, което видях на данните при засичането. В крайна сметка, като ми залепи стикера, видях, че е първа категори. Малко се изненадах, ама вече бях минал”, разказва собственик на автомобил пред телевизията.

Прочети още:
Даваме над 50 милиона лева за поддръжка на мантинели в Северна България

За случаи като този от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” вече са назначили няколко проверки. „Ако някой си е позволил да въвежда данни, различни от тези, които показват уредите, това е нарушение и ние ще вземем отношение”, коментира Бойко Рановски, директор на „Автомобилна администрация“. От транспортното министерство казват, че манипулацията е възможна, защото служителите в пунктовете ръчно въвеждат данните от измерванията.

Вижте повече в репортажа по-долу.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *