728 x 90

Еко Е-рали България 2021 ще се проведе при най-високите температури за това лято

Екологичното рали на България се организира за 9-та поредна година. Този уикенд в 3-дневната автомобилна надпревара по пътищата на страната ще се включат най-зелените превозни средства. До момента заявките са 19, като сред тях има участници от Сърбия, Румъния и Украйна. Очаква се от Испания да пристигне и наблюдателят на Международната автомобилна федерация (FIA) Давид Доминго. Еко

Екологичното рали на България се организира за 9-та поредна година. Този уикенд в 3-дневната автомобилна надпревара по пътищата на страната ще се включат най-зелените превозни средства. До момента заявките са 19, като сред тях има участници от Сърбия, Румъния и Украйна. Очаква се от Испания да пристигне и наблюдателят на Международната автомобилна федерация (FIA) Давид Доминго.

Еко ралито ще стартира на 30 юли, петък, от столичния площад „Александът I Батенберг“ и ще финишира в неделя, 1 август, на територията на ТехПарк София. Участниците ще изминат 473 км по пътна книга, от които 102 км са регулаторни тестове – специални етапи с предварително зададена задължителна скорост, с транзитни и скрити часови контроли, които в крайна сметка ще определят класирането. Маршрутът преминава през редица исторически местности, паметници, природни гледки и е с фокус към българската природа, традиции и култура. Автомоблите ще бъдат зареждани чрез мобилни зарядни станции, осигурени от фирма eCars. За добро настроение домакините са предвидили забавни занимания за екипажите, както и закачливи изненади с награди, тематично свързани със зелената идея на ралито.

Събитието се организира от Съюза на Българските Автомобилисти, Автомобилна федерация на България и Спортен клуб “Интерспиид Нова Генерация“.  До участие се допускат само 100% електрически автомоболи, като всеки екипаж се състои от пилот и навигатор.

„Състезанието има изключително голямо обществено значение. Ралито е още един начин да пропагандираме идеята за чиста околна и здравословна жизнена среда, както и създаването на подходящи рамкови условия за насърчаване на екоиновации и инвестициите в потреблението на екостоки и услуги. Това е поредната инициатива, с която се ангажира неправителственият сектор с надеждата законотворците да  стимулират клиентите при избор на нов автомобил да предпочетат коли с алтернативни енергийни задвижвания. Състезанието не е за скорост, а е по-скоро демонстрация на най-новите технологии насочени в автомобилостроенето за по-ниска консумация на енергия, успоредно с необходимия комфорт и безопасност по време на шофиране“ – споделя главния инициатор на еко ралито Валя Панталеева, председател на спортен клуб “Интерспиид Нова Генерация“.

Прочети още:
Microlino 2.0 - Бъдещето на градската мобилност?

Заявки се приемат до 28 юли, като преди старта комисия ще направи технически преглед на автообилите и ще допусне до участие само задвижвани от алтернативна енергия по правилника на проявата превозни средства.

Програма и часови график на IX Международно Еко Е- Рали България 2021:

30.07.2021, 17:00 ч

Церемония за откриване и старт на етап 1

Място: София, площад Александът I Батенберг             

(472 км обща дължина на маршрута, разделен е на два етапа с 10 регулаторни тестове ). Маршрутът и контроли са описани в пътен карнет.

Екипажите стартират с интервалът между колите от 1(една) минута.

1-ви  ЕТАП          Петък,  30 юли 2021

                              София-Старосел (включва 3 регулаторни теста)

                              Събота, 31 юли 2021

                              Старосел-Перущица-Старосел (включва 3 регулаторни теста)                                                       

2-ри ЕТАП           Събота, 31 юли 2021

                             Старосел – Хисаря -Старосел  (включва 2 регулаторни теста)                      

Неделя, 01 август 2021

                             Старосел – Панагюрище-Вакарел-София (включва 2 регулаторни теста)                   

Финал и награждаване: 17:30

Място: ТехПарк, София

Партньори на тазгодишното IX  Международно Еко Е- Рали България 2021 са eCars, ТехПарк, ЗД Булстрад, минерална вода Ледина, Бор-Чвор и Биохрани Органик.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *