728 x 90
Error, no Ad ID set! Check your syntax!

Самозапалващ се дизел – рядък феномен, водещ до самоунищожение (видео)

Самозапалването чрез свръхработа е рядко състояние, засягащо дизеловите двигатели, при което моторът черпи допълнително гориво и превишава максималната си скорост на въртене на коляновия вал, произвеждайки до 10 пъти над номиналната си мощност. Явлението продължава, докато ДВГ не бъде саморазрушен от механична повреда или не бъде изгасен принудително. Във видеото по-долу можете да видите много

Самозапалването чрез свръхработа е рядко състояние, засягащо дизеловите двигатели, при което моторът черпи допълнително гориво и превишава максималната си скорост на въртене на коляновия вал, произвеждайки до 10 пъти над номиналната си мощност. Явлението продължава, докато ДВГ не бъде саморазрушен от механична повреда или не бъде изгасен принудително.

Във видеото по-долу можете да видите много скорошен подобен инцидент, който засяга автомобил Volkswagen Touran TDI. Двигателят стои постоянно в максимални обороти и бълва огромни кълба дим през ауспуха. За жалост, реакцията на хората в близост изобщо не е адекватна – те се опитват да премахнат акумулатора, за да изгасят двигателя, но това далеч не е правилен подход.

Но преди да стигнем до начините за гасене, нека погледнем причините за това явление. Дизеловите двигатели, особено по-старите, могат да изгарят голямо разнообразие от горива, включително много видове масло, бензин и горими газове. Това означава, че ако има някакъв вид теч или неизправност, който увеличава количеството масло или гориво, влизащи в горивната камера, количеството гориво-въздушна смес ще се увеличи многократно, което ще доведе до увеличаване на въртящия момент и скоростта на въртене.

Течовете на гориво и масло, причиняващи самозапалване на двигателя, могат да имат както вътрешни, така и външни причини. Повредени сегменти или счупен турбокомпресор могат да доведат до навлизане на големи количества масло във всмукателния колектор, докато дефектните инжекционни помпи могат да доведат до неконтролирано постъпване на гориво, което да се инжектира директно в горивната камера. Ако дизелов двигател работи в среда, в която се използват горими газове, изтичането на газ може да доведе до захранване на двигателя, ако газът може да влезе във входящия колектор на двигателя.

Има няколко начина за спиране на самозапалил се дизелов двигател. В общия случай просто завъртането на ключа не помага. Такива начини са блокиране на въздушния колектор, или физически с помощта на капак или парцал, или алтернативно чрез насочване на CO2 от пожарогасител в кутията на въздушния филтър. Двигателите, оборудвани с декомпресор, също могат да бъдат спрени чрез задействане на декомпресора, а в превозно средство с ръчна скоростна кутия понякога е възможно да спрете двигателя, като включите висока предавка (т.е. 4-та, 5-та, 6-та и т.н.), с натисната крачна спирачка и активирана ръчна спирачка. Следва бързо пускане на съединителя, за да се забавят оборотите на двигателя до спиране, без да се премества автомобила. Това трябва да е последната опция, обаче, защото тя може да доведе до катастрофални щети на цялата трансмисия, но пък може да спаси двигателя от саморазрушение.

Прочети още:
250 км/ч не са проблем за Audi A6 2.7T V6 от 2000 година (видео)

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *