728 x 90

Dacia получава атмосферен мотор от Lada

През пролетта на тази година Renault обяви намеренията си да унифицира максимално продуктите на Dacia и Lada като двете компании ще споделят обща модулна платформа за бъдещите си модели. Още със следващото поколение Duster ще видим и споделяне на двигатели, а посоката, в която това ще се случи, е малко неочаквана. По засега неофициална информация

През пролетта на тази година Renault обяви намеренията си да унифицира максимално продуктите на Dacia и Lada като двете компании ще споделят обща модулна платформа за бъдещите си модели. Още със следващото поколение Duster ще видим и споделяне на двигатели, а посоката, в която това ще се случи, е малко неочаквана.

По засега неофициална информация от френски издания, Lada ще предостави своя нов 1.8-литров атмосферен двигател на колегите си от Румъния. Засега не се знае много за мотора, но е известно, че вътрешнозаводският му индекс е HR18. Каква е мощността и въртящият момент на този етап не се знае.

Интересното е, че въпросният двигател без принудително пълнене ще може да се използва в хибридна система, каквато се очаква да има следващото поколение Duster. Джипката трябва да се появи през 2024 година, а около 12 месеца по-късно ще видим и още по-голям SUV от Dacia – Bigster, за който беше загатното чрез концепт по-рано тази година.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *