728 x 90
Error, no Ad ID set! Check your syntax!

И Citroen се отказва от дизеловите двигатели

Разбира се, все още можете да си купите Citroen с дизелов двигател и днес.

Несъмнено скандалът Dieselgate ускори приемането на електрифицирани задвижвания в автомобилната индустрия. Честно казано обаче, не вярваме наистина, че дизеловият двигател заслужава съдбата си в момента, но много производители на автомобили вече изоставят този вид гориво като източник на енергия. Поредният, който се присъедини към нарастващия списък с марки, сбогуващи се с дизела, изглежда е Citroen.

Представеният наскоро C5 X ще се предлага в Европа само с бензинови или хибридни задвижвания. Неговите предшественици бяха продавани с едни от най-добрите дизелови двигатели на пазара, но Citroen вярва, че дните на двигателя с компресионно запалване са преброени. Всъщност главният изпълнителен директор на компанията заяви, че е доволен от развитието на нещата.

„Имам изключително студено отношение към дизела,“ заяви изпълнителният директор на Citroen Винсент Кобе пред Autocar в скорошно интервю. „Той съставляваше 80 процента от сегмента преди пет години и по-малко от 50 процента миналата година. Може да бъде по-малко от 15 процента след три или четири години. „

Прочети още:
Dacia Jogger е най-евтиният 7-местен автомобил в Европа

Разбира се, все още можете да си купите Citroen с дизелов двигател и днес. Ако разгледате сайта на марката, ще видите няколко модела, които могат да се купят с мотора BlueHDI, включително новите C4, C5 Aircross и C4 SpaceTourer. Доколкото разбираме, Citroen най-вероятно ще спре да инвестира пари в разработването на нови дизелови двигатели, въпреки че съществуващите ще останат в продажба още няколко години.

Citroen далеч не е единственият производител на автомобили, който възнамерява да спре продажбата на дизелови леки автомобили през следващите няколко години. Съвсем наскоро Renault обяви подобни планове, а преди това компании като Hyundai, Nissan, Volvo и други взеха същото решение. Mercedes-Benz, BMW, Audi, Volkswagen и някои други обаче все още вярват, че дизеловият двигател има бъдеще.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget