728 x 90
Error, no Ad ID set! Check your syntax!

Китай има близо 300 производители на електромобили и ще търси консолидацията им

През последните години Китай яростно популяризира зелените превозни средства и сега е дом на около 300 производители на електромобили. Това е „твърде много“, според министъра на индустрията и информационните технологии Сяо Яцин. „Фирмите са предимно малки и разпръснати“, каза министърът, говорейки пред медиите по-рано тази седмица. „Ролята на пазара трябва да бъде напълно използвана и

През последните години Китай яростно популяризира зелените превозни средства и сега е дом на около 300 производители на електромобили. Това е „твърде много“, според министъра на индустрията и информационните технологии Сяо Яцин.

„Фирмите са предимно малки и разпръснати“, каза министърът, говорейки пред медиите по-рано тази седмица. „Ролята на пазара трябва да бъде напълно използвана и ние насърчаваме усилията за сливане и преструктуриране в сектора на електромобилите, за да се увеличи допълнително пазарната концентрация.“

Auto News съобщава, че китайското правителство изготвя мерки за контрол на свръхкапацитета, като същевременно насочва ресурси към ключови производствени центрове. В допълнение, правителството може да определи минимален коефициент на използване на производствения капацитет за промишлеността. Провинциите, които не отговарят на тези изисквания, няма да имат право да одобряват нови проекти.

Китайското правителство е предоставило приблизително 33 милиарда юана (5.1 милиарда долара) субсидии, за да насърчи потребителите да купуват зелени превозни средства от 2015 година насам. Много провинциални власти също предлагат щедри данъчни облекчения и други стимули за насърчаване на производителите на електрически превозни средства да създадат съоръжения. В провинция Дзянсу на север от Шанхай, например, има около 30 автомобилни производители, много от които вече са в несъстоятелност.

Прочети още:
Genesis Electrified GV70 е луксозен електрически SUV с 483 к.с. и двойно предаване

Отвъд насърчаването си за консолидиране на електромобилните компании, министерството се опитва да се справи с продължаващия недостиг на доставки на полупроводници и наскоро глоби трима дистрибутори на автомобилни чипове за повишаване на цените. Някои от тях са си позволили да спекулират с цените на микрочиповете с до 400 процента спрямо пазарната им стойност.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *