Made in BG: Вижте новите бронирани коли на българските специални сили

Очаква се всички коли да бъдат произведени в България като доставката им ще отнеме около две години.

Специалните сили в България ще бъдат оборудвани с нови бронирани автомобили, които са производство на родна фирма. Става въпрос за 70 автомобила със специални възможности от различни класове, които ще струват общо 50 милиона лева.

Както Dir.bg съобщава, машините са производство на самоковската фирма Samarm, която работи съвместно с международната фирма International Armored Group. Очаква се всички коли да бъдат произведени в България като доставката им ще отнеме около две години.

Името на специалния автомобил е IAG Guardian като предвидени са няколко различни версии според предназначението им. Някои от тях ще бъдат оборудвани с оръжеен купол на покрива, включително въртящ се на 360-градуса модул с картечница M2HB Browning с 12.7-милиметров калибър.

Моделът ще бъде доставен в две различни версии по отношение на своето задвижване. Налични са V8 дизелови агрегати с 300 к.с., както и V10 бензинови машини, чиято мощност възлиза на 352 к.с.

Независимо от избора на двигател, бронираната машина ще се екипира с автоматична скоростна кутия и 4х4 задвижване, а съществуват и 6х6 модели. Двигателите се доставят от външна фирма и не са разработвани или произвеждани в България.

Различните версии на модела според приложението му предполагат и използване на по-малък 6-цилиндров редови дизелов агрегат. Съществуват варианти с 12- и 24-волтови електрически системи. На борда могат да се возят между 5 и 10 пътника в зависимост от окомплектовката.

Бронировката на Guardian предполага устойчивост на стрелба от автоматични оръжия, като АК-74 и самоделни взривни вещества и мини с тротилов еквивалент от 6 килограма.

Пълната спецификация на бронираните автомобили Guardian в различните им конфигурации можете да видите на този линк.

1 коментар

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

1 Коментар