728 x 90

България внася предложение в ЕС всяка бензиностанция да има и зарядна станция за електромобили

Българската делегация, която ще присъства на неформалния съвет на министрите на транспорта от ЕС, планиран за днес и утре във Франция, ще внесе предложение всяка бензиностанция в Европа да бъде оборудвана със зарядна станция за електрически автомобили. Това става ясно от стенограмата от последното правителствено заседание, която е цитирана от Clubz.bg. Предложението първоначално идва от

Българската делегация, която ще присъства на неформалния съвет на министрите на транспорта от ЕС, планиран за днес и утре във Франция, ще внесе предложение всяка бензиностанция в Европа да бъде оборудвана със зарядна станция за електрически автомобили.

Това става ясно от стенограмата от последното правителствено заседание, която е цитирана от Clubz.bg. Предложението първоначално идва от министъра на образованието Николай Денков.

„Може да се окаже икономически много по-евтино, в пъти по-евтино, към всяка съществуващата бензиностанция, освен колонките за електрозареждане, да има мобилна зарядна станция, така че, ако някъде закъса автомобил, тази мобилна станция да може да отиде за 30 минути, да го зареди и да си продължи нататък и това може да спести страшно много средства“, казва министър Николай Денков. „Напълно приемам това предложение, достатъчно разумно е“, отговаря транспортният министър Николай Събев. „Много добри препоръки. Ето, отиваме с ясна позиция“, обобщава премиерът Кирил Петков.

Прочети още:
BMW iX xDrive50: Пробегът с едно зареждане е по-голям от обещания

Дискусията идва като резултат от изказване на министъра на транспорта, който коментира планът на ЕС да се въведе задължително разполагане на зарядна станция за електрически автомобили през 60 км. „В тази връзка нашият въпрос и нашето предложение ще бъде към това нека като Европейска комисия и като Съвет на министрите на транспорта да отправим запитване към автомобилната индустрия дали не е възможно да инвестират повече усилия в това да подобрят автономността си така, че да не ни задължават през 60 км. Това ще бъде основната тема“, коментира Събев. 

Междувременно, от изказване на вицепремиера по климата Борислав Сандов става ясно, че България най-вероятно няма да получи финансиране на обсъжданото субсидиране за покупка на електрически автомобили от домакинствата. Това се оказало недопустимо според генерална дирекция „Регионално развитие“ на Европейската комисия, но пък не е изключено финансирането на изграждането на зарядни станции.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *