728 x 90

Bosch през 2022 г. – подкрепа за Зелената сделка на ЕС и инвестиции във водородна електролиза

През 2021 Бош постигна значителен ръст в продажбите и печалбата въпреки затруднената конюнктура. Приходите от продажби, генерирани от доставчика на технологии и услуги, се повишиха с 10,1% до 78,7 милиарда евро, а оперативният резултат (EBIT от дейността) се увеличи с над 50% до 3,2 милиарда евро. Маржът на EBIT от дейността се подобри с 4%

През 2021 Бош постигна значителен ръст в продажбите и печалбата въпреки затруднената конюнктура. Приходите от продажби, генерирани от доставчика на технологии и услуги, се повишиха с 10,1% до 78,7 милиарда евро, а оперативният резултат (EBIT от дейността) се увеличи с над 50% до 3,2 милиарда евро. Маржът на EBIT от дейността се подобри с 4% процента в сравнение с 2,8% през предходната година.

Бош поддържа Зелената сделка на Европейския съюз и показва отговорност по отношение на устойчивостта: 400-те локации на Бош по целия свят са въглеродно неутрални от 2020. Напредъкът на компанията в качеството на въглеродната неутралност е по-добър от очаквания. Бош вече реализира една трета от икономиите на енергия, планирани до края на десетилетието.

„Устойчивостта вече не е периферна тема; тя трябва да бъде част от основния бизнес на всяка компания“, заяви Филиз Албрехт, член на Управителния съвет и директор „Индустриални отношения“ в Robert Bosch GmbH. Корпоративната социална отговорност на Бош обхваща триъгълника от икономически, социални и екологични проблеми. „Не е лесно да поддържаш баланса на тези три сфери. Във времена на промяна социална отговорност означава да подготвим възможно най-много служители за новите области на бизнеса”.

Прочети още:
Водород или батерия? Honda залага и на двете

С цел ефективни действия в областта на климата Бош навлиза в бизнеса с компоненти за водородна електролиза. Компанията планира да инвестира близо 500 милиона евро в тази нова сфера на дейност до края на десетилетието – половината от тях до пускането на пазара, планирано за 2025. „Стъпили сме на широка основа, от която да развиваме водородните технологии и да увеличим производството на водород в Европа“, заяви Хартунг.

„Очакваме глобалният пазар на компоненти за електролизери да достигне около 14 милиарда евро до 2030 г. Бош доставя стека – ядрото на системата за водородна електролиза, което се комбинира в интелигентен модул със силова електроника, сензори и управляващ блок. Стековете за поколение H2 се очаква да влязат в производство най-рано през 2025 г.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *