728 x 90

BMW M440i Gran Coupé: Очаквано страхотна

Серия 4 Gran Coupé съчетава елегантност, функционалност и спортен характер Миналата година се навърши десетилетие от раждането на моделите Gran Coupé на BMW. Марката от Мюнхен реши да се включи в набиращия все по-голяма популярност сегмент на спортно-елегантните купета с четири врати през 2012, представяйки модела Серия 6 Gran Coupé. Публиката и клиентите рядко са

Серия 4 Gran Coupé съчетава елегантност, функционалност и спортен характер

Миналата година се навърши десетилетие от раждането на моделите Gran Coupé на BMW. Марката от Мюнхен реши да се включи в набиращия все по-голяма популярност сегмент на спортно-елегантните купета с четири врати през 2012, представяйки модела Серия 6 Gran Coupé. Публиката и клиентите рядко са били толкова единодушни по отношение на сполучливостта на дизайна на този автомобил – мнозина дори го оприличаваха на красива скулптура, а представянето му на пазара не остави и капка съмнение по отношение на перспективността на този тип автомобили за BMW. Не след дълго се появи и четириврато купе на основата на новата по онова време Серия 4, а днес моделите Gran Coupé вече са три – на базата на Серия 2, Серия 4 и Серия 8.

Повече врати, повече възможности

Версията с четири врати на на „четворката” допълни гамата на модела, която включва класическо купе с две врати и снабден с високотехнологичен текстилен електрически покрив кабриолет. Напълно очаквано, Gran Coupé е най-практичният от трите варианта на Серия 4 – мястото на задните места е в изобилие, достъпът до тях е лесен благодарение на наличието на допълнителни врати, единствените леки ограничения идват от сравнително ниската линия на покрива. Багажното отделение също има повече от приличната вместимост от 470 литра и може да бъде увеличена до почти 1300 литра със сгъване на задните седалки.

В крак с модата

Иначе вътрешността на автомобила е издържана в типичния за марката стил – отлично качество на материалите и изработката, максимално интуитивна ергономична концепция и богати възможности за персонализация. Външно автомобилът прави впечатление отдалеч – предната част подобно на останалите членове на моделното семейство има радиаторна решетка с големи „бъбреци”, а силуетът е почти толкова динамичен, колкото при купето с две врати. При версията М440i атлетичното излъчване се подсилва още повече от многобройни допълнителни елементи, част от линията M Performance.

///Мисъл към детайла

Споменавайки за магическата буква М в означението на модела, няма как да не засегнем и динамиката на пътя. Спортното изпълнение на ходовата част, кормилната уредба и спирачната система осигуряват изключителна висота на пътното поведение. Управляемостта и стабилността безусловно са сред най-доброто, което можете да откриете в този клас. Специално настройката на задвижването на четирите колела, с осезаем превес на предаваната към задния мост тяга, носи такова удоволствие от шофирането, каквото можете да получите от съвсем малко модели на пазара. Същевременно комфортът изобщо не е чужда дума за този автомобил – напротив. В режими Comfort и Adaptive се представя като едно прекрасно средство за дълги и приятни пътувания.

Спътник в живота

По отношение на задвижването, каквото и да кажем ще бъде или недостатъчно, или излишно – шестцилиндровият бензинов турбомотор с легендарната си редова конфигурация на цилиндрите тук разполага с 374 к.с. и 500 Нм и заедно с не по-малко забележителната осемстепенна автоматична трансмисия ZF осигурява по много от всичко – копринено мек ход, страхотен звук, равномерно разгръщане на мощността, лекота при набиране на оборотите, мощна тяга във всички режими и съвсем умерен предвид мощностните показатели разход на гориво.

Заключение:

Единадесет години след появата си на бял свят, концепцията на Gran Coupé моделите на BMW продължава да очарова с талантливото съчетание между очарованието на класическите купета и комфорта и функционалността на спортно-елегантен модел с четири врати. BMW M440i Gran Coupé представлява именно това – впечатляваща комбинация от страхотна динамика, автентично удоволствие от шофирането, експресивен дизайн и отличен комфорт.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *