728 x 90

BMW iX е новият технологичен флагман на марката с 500 електрически конски сили

До момента електрическият кросоувър беше познат с името iNext, но трансформацията му в серийна машина донася по-краткото и звучно име iX.

Забравете за 7-Series и позицията му на флагмански модел в гамата на BMW. Баварците току-що показаха първия по рода си iX, който застава на върха в йерархията на бранда по отношение на своите технологии, а най-вероятно и цена.

До момента електрическият кросоувър беше познат с името iNext, но трансформацията му в серийна машина донася по-краткото и звучно име iX. Возилото с нулеви локални вредни емисии се базира на изцяло нова платформа на марката, която дава множество предимства по отношение на автономни технологии и свързаност.

По отношение на своите размери, джипката се нарежда доста близко до своите братовчеди с ДВГ.  Дължината и широчината на BMW iX са сравними с BMW X5, поради плавната линия на покрива височината е приблизително равна на BMW X6, докато с големите размери на колелата си се ориентира към BMW X7. 

Екстериор

Макар и BMW да обеща, че няма да използва повече огромните „изправени“ бъбреци в предната част, iX разполага с изразителната, вертикално насочена бъбрековидна радиаторна решетка. Тъй като електрическото задвижване на iX се нуждае от много по-малко охладителен въздух, решетката е напълно затворена.

Вместо това тя има дигиталната функция на интелигентна повърхност. Камерите, радарните функции и другите сензори са интегрирани без фуги в BMW бъбрековидната радиаторна решетка и са разположени под прозрачна повърхност.

Задвижване

Задвижването на модела идва от петото поколение на технологията BMW eDrive, която включва два електромотора, мощна управляваща електроника, технология за зареждане и високоволтова батерия, гарантира висока ефективност. Технологията е разработеното от BMW Group и не използва критични суровини от т. нар. редкоземни елементи.

Според последните изчисления, задвижването ще развива максимална мощност над 500 к.с. и ще ускорява BMW iX от 0 до 100 км/ч за по-малко от 5,0 сек. С бруто енергийния си капацитет от над 100 кВтч високоволтовата батерия от последно поколение ще осигурява пробег от над 600 км в WLTP цикъл. Важно е да уточним, че това не са финални цифри, а предварителни изчисления.

Интериор

iX се превръща в първия сериен модел на фирмата, който получава хексагонален волан. Впечатление прави и, че бутоните за управление и движение на електрическите седалки вече са поставени на панелите на вратите.

Немците също така обръщат внимание на превключвателя за избор на предавка и BMW Curved Display като част от следващото поколение на BMW Operating Systems, които „още от самото начало сигнализират за тази насочена към бъдещето форма на радостта от шофирането.“

 „BMW Group постоянно се стреми да преоткрие себе си. Това е централен елемент в нашата бизнес стратегия“, казва Оливер Ципсе, председател на Борда на директорите на BMW AG. „BMW iX демонстрира този подход в особено концентрирана форма.“

BMW iX ще се произвежда от втората половина на 2021 година като нов технологичен флагман на BMW Group в завода на BMW в Динголфинг. Още много информация можете да откриете на този линк.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *