728 x 90

Това BMW iX сменя външния си цвят с помощта на електрически импулси (видео)

С BMW iX Flow с технология E Ink на CES 2022 премиум автомобилният производител от Мюнхен осигурява поглед към една технология на бъдещето, която с помощта на дигитализацията може да адаптира екстериора на автомобила към различни ситуации и индивидуални желания. Повърхността на каросерията на BMW iX Flow featuring E Ink може да променя цвета си

С BMW iX Flow с технология E Ink на CES 2022 премиум автомобилният производител от Мюнхен осигурява поглед към една технология на бъдещето, която с помощта на дигитализацията може да адаптира екстериора на автомобила към различни ситуации и индивидуални желания. Повърхността на каросерията на BMW iX Flow featuring E Ink може да променя цвета си в зависимост от желанията на водача.

Плавната промяна на цвета е възможна чрез специално разработено фолио на каросерията, коeто е прецизно ориентирано към контурите на Sports Activity Vehicle на BMW с чисто електрическо задвижване. Стимулирана от електрически импулси, електрофоретичната технология извежда различни цветни пигменти на повърхността, чрез които каросерията придобива желаното оцветяване. „BMW iX Flow е напредничав изследователски и дизайнерски проект и добър пример за предвиждащо мислене, което BMW Group доказва отново и отново“, каза Адриан ван Хойдонк, ръководител на BMW Group Design.

Иновативната технология E Ink създава напълно нови възможности за такава промяна на външния вид на автомобила, така че той да отговаря на естетическите предпочитания на водача, условията на околната среда или функционалните изисквания. С това технологията предлага безпрецедентен потенциал за индивидуализация на външния дизайн. BMW iX Flow с технология E Ink демонстрира този потенциал по впечатляващ начин. На тази база BMW Group продължава да развива технологиите, така че да може да се осигури една нова форма на индивидуализация както в екстериора, така и в интериора на бъдещите серийни автомобили.

Още днес избраният цвят на каросерията е израз на индивидуалността на водача. Изборът от лакови покрития на каросерията, предлаган за актуалните модели на BMW, покрива много широка цветова гама. По този начин може да се реализира желанието за особено изразителен, екстравагантен или спортен външен вид на екстериора, както и желанието за дискретна, изтънчена или елегантна визия. Всяка година ще бъдат представяни нови варианти, ориентирани към характеристиките на съответния модел, с които марката винаги да може да налага нови тенденции в областта на външния дизайн.

В бъдеще е възможна една напълно нова свобода на решенията благодарение на иновативните технологии. „Това дава на водача свободата да изразява различни аспекти на своята личност или радостта от разнообразието и да ги дефинира по нов начин при всяко пътуване“, казва Стела Кларк, ръководител на BMW iX Flow featuring E Ink. По този начин, също като при модата и статусите в социалните мрежи, автомобилът се превръща в посланик на различни настроения и ситуации от всекидневието.“

Как работи?

Електрофоретичното оцветяване е базирано на технология, която е разработена от E Ink и се използва в подобна форма при четците на електронни книги. В повърхностното покритие на BMW iX Flow featuring E Ink са интегрирани няколко милиона микрокапсули, всяка от тях с диаметър, еквивалентен на дебелината на човешки косъм. Във всяка от тези микрокапсули са разположени бели пигменти с отрицателен заряд и черни пигменти с положителен заряд. В зависимост от избраната настройка чрез електрическо поле върху повърхността на микрокапсулите се групират белите или черните пигменти и по този начин придават желания цвят на каросерията.

Повърхностите на E Ink се състоят от прецизно изрязанo фолиo от ePaper, коeто се нанася върху каросерията на автомобила. За да се гарантира, че фолирането също така възпроизвежда характерните контури на автомобила и преливането на светлините и сенките, в 3D модел съответният елемент на каросерията се разделя на отделни сегменти с различни размери и се прехвърля в двуизмерен модел. Генеративният дизайн и специалните алгоритми създават специално изработена структура за всеки сегмент, която е точно съобразена с линиите и повърхностите на каросерията.

След това съответните сегменти се изрязват от E Ink фолиo с помощта на технология за лазерно рязане. Това прави двуизмерния материал достатъчно гъвкав, за да бъде нанесен върху триизмерната каросерия. След нанасяне на сегментите от фолио и свързване на захранването за възбуждане на електрическото поле, цялата каросерия се нагрява и запечатва, за да се осигури оптимално и равномерно цветопредаване на цялата каросерия при всеки процес на промяна на цвета.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *