Върнаха към живот може би единственото BMW E32 750iL Touring

E32 комби се базира на версия 750iL, което означава дълга база и V12 мотор под капака.

BMW E32 е второто поколение на луксозната серия автомобили BMW Серия 7, което се произвежда и в периода от 1986 до 1994 г. Моделът замества E23 и първоначално се предлага с редови 6-цилиндрови мотори или V12 силови агрегати. През 1992 г. се предлагат и V8-ци. От самото си създаване, E32 е сред най-модерните в технологично отношение автомобили на своето време.

E32 представя множество нови за индустрията функции, включително активно окачване, контрол на сцеплението и двузонов климатроник. E32 750i е първият автомобил, придържащ се към „джентълменското споразумение“ сред германските производители, ограничаващ максималната скорост до 250 км/ч. Но един екземпляр от серията е още по-вълнуващ от всички останали.

Идеята за Серия 7 комби може и да звучи доста налудничаво, но през 1989 година LR Fahrzeugbau, германски дилър на марката, създава наистина уникална машина. E32 комби се базира на версия 750iL, което означава дълга база и V12 мотор под капака. За дълги години след 90-те возилото изчезва, но наскоро се завърна в напълно автентичен вид.

Прочети още:
Cayenne - спасителят на Porsche, навърши 20 години. История на успеха

За съжаление, нямаме много информация около историята на комбито, но е хубаво да отбележим, че скорошната му поява е съпътствана с пълна реставрация. От наличните няколко снимки виждаме, че машината е в страхотно здраве и е готова отново да кръстосва немските магистрали. А що се отнася до самия проект по начало, няма как да не отбележим супер дългата линия на покрива и голямото товарно пространство, които са възможни най-вече поради използването на версията L с удължено междуосие.

По различни данни, в света съществуват от 1-2 до десетина бройки от E32 комби. Не всички те са създадени от една и съща фирма, тъй като по темата експериментират няколко различни студия и каросерийни производители. Не можем да знаем и каква е реалната цена на такъв автомобил, тъй като на практика нямаме база за сравнение. Добре възстановен или поддържан в оригинално състояние E32 седан струва около 20 000 евро.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *