728 x 90

BMW с нов шестцилиндров бензинов мотор – по-ефективен и по-мощен

Историята на легендарните редови шестцилиндрови двигатели на BMW започва още от далечната 1937 година, когато моделът 328 получава под предния си капак мотор с шест цилиндъра в редова конфигурация, работен обем 2.0 литра и сензационната за онова време мощност от 80 конски сили. Само за сравнение, днес най-мощният редови шестак на марката, който се монтира

Историята на легендарните редови шестцилиндрови двигатели на BMW започва още от далечната 1937 година, когато моделът 328 получава под предния си капак мотор с шест цилиндъра в редова конфигурация, работен обем 2.0 литра и сензационната за онова време мощност от 80 конски сили. Само за сравнение, днес най-мощният редови шестак на марката, който се монтира в М3 и М4, генерира 510 конски сили.

През годините редовите шестцилиндрови мотори се превръщат в своеобразна визитна картичка на марката, получават най-модерните за своето време технологии като Valvetronic, Vanos, директно впръскване и принудително пълнене с двуструйни турбокомпресори, а сега на пазара излиза най-новата версия на бензиновия шестак на баварците.

В бъдеще обновеният мотор от серията ще се използва в редица моделни серии на марката, включително очакваната скоро нова Серия 7. Премиерата си обновеният В58 празнува в X7 M40i, като мощността тук е покачена от 333 на 380 конски сили, а максималният въртящ момент е увеличен от 450 на 520 Нм.

Прочети още:
Поздрави за алергичните: без полени в Opel Astra

Още по-важното при обновения двигател обаче е това, че той е по-ефективен отвсякога – инженерите на BMW недвусмислено напомнят, че средната буква в името на марката идва от думата „Моtoren“: моторът без проблем покрива и най-строгите норми за нива на вредни емисии. Благодарение на оптимизирания горивен процес, умелото използване на всички възможни технологии на баварците в областта на двигателостроенето и възможността за преминаване на режим на работа по цикъла на Милър, моторът е по-икономичен и по-чист от всички свои предшественици. В комбинация с хибридна система се очаква и постигане на мощност, покриваща нивата на сегашния V8 с неговите 530 конски сили.

Източник: AMS.bg

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *