728 x 90

След 35 години под вода, това BMW е изненадващо запазено

  В Ландау, Долна Бавария, полицията е изправена пред загадка. Предполага се, че BMW 520i, извадено от река Изар, е престояло във водата повече от 35 години. Изглежда, че със Серия 5 (Е12) хората от BMW са написали доста солидна глава от автомобилната история. Поне така сочи случайната находка, открита от въдичар на река Изар в

  В Ландау, Долна Бавария, полицията е изправена пред загадка. Предполага се, че BMW 520i, извадено от река Изар, е престояло във водата повече от 35 години.

  Изглежда, че със Серия 5 (Е12) хората от BMW са написали доста солидна глава от автомобилната история. Поне така сочи случайната находка, открита от въдичар на река Изар в долнобаварския окръг Динголфинг-Ландау. След като забелязал необичаен предмет на дъното на реката, той уведомил местната полиция. С помощта на подводен робот бързо било установено какъв е обектът: автомобил, на който дори все още имало регистрационни номера.

  Нуждае се от малко спрей за арматурното табло: интериорът на 520i след изваждането.


  След задълбочено планиране и подготвителна работа полицията и водната спасителна служба в Ландау започнали работа в края на май. След като водолазите прикрепили спасителното оборудване и обезопасили останките от автомобила, той вече можело да бъде изваден на дневна светлина с помощта на мобилен кран. Тогава спасителният екип бил изненадан: автомобилът очевидно е лежал на дъното на Изар поне 35 години, тъй като срокът на последния технически преглед е изтекъл през декември 1988 г.

  Забележително добро състояние на каросерията

  „Веднага бяхме очаровани от добре запазената долна част на каросерията“, каза говорител на полицията в отговор на нашето запитване. Очевидно Серия 5 е била затънала толкова дълбоко в тинята на дъното, че до останките не е достигал почти никакъв кислород и поради това ръждата до голяма степен е била спряна. Облекчение настъпи и след първото основно почистване на вече класическия автомобил, при което не бяха открити следи от хора или техни останки.

  Предното и страничните стъкла са разбити при изваждането. Ако са знаели, че автомобилът е толкова добре запазен, спасителите сигурно са щели да бъдат по-внимателни.


  Синята Серия 5 все още е загадка. Въпреки че регистрационните номера и моделната табелка бяха открити, произходът засега остава скрит. Регистрационните власти са изтрили данните след толкова дълъг период от време от съображения за защита на личните данни. Искането към BMW за предоставяне на номера на шасито също не доведе до никакви сведения за собственика. Въпреки че моделът е 520i, надписът върху задната част е „518“.

  Сега полицейското управление на Долна Бавария се надява на информация: Кой е управлявал светлосиньо BMW 520i с регистрационен номер DGF-HT 24 между 1986 и 1989 г.? Или от кого е бил откраднат този автомобил? Полицията в Ландау приема информация на телефон 09951-98340.

  Източник: ams.bg

  Свързани публикации

  Оставете коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

  Най-нови

  AUTOCLUB.BG във Facebook

  Facebook Pagelike Widget

  Спорт