В Турция BMW 520i има 1.6 мотор и струва 95 000 евро

Високите данъци върху двигателите с голям работен обем не са извънредна новина, тъй като примери за такава данъчна политика сме виждали в много държави. Тези закони принуждават автомобилните производители да намалят обемите на своите задвижващи агрегати, за да привлекат купувачи, които иначе не биха могли да се справят с прекомерните разходи. Точно поради тази причина

Високите данъци върху двигателите с голям работен обем не са извънредна новина, тъй като примери за такава данъчна политика сме виждали в много държави. Тези закони принуждават автомобилните производители да намалят обемите на своите задвижващи агрегати, за да привлекат купувачи, които иначе не биха могли да се справят с прекомерните разходи. Точно поради тази причина може би сте чували за четирицилиндровата BMW Серия 7 в Турция, но знаехте ли, че в същата страна се предлага и Серия 5 с още по-малък мотор?

Въпреки че носи индекса 520i, това не е 2.0-литровият двигател, с който всички сме запознати. Вместо това, базовата Серия 5 в Турция се задоволява с 1.6-литров агрегат, който генерира 170 к.с. и 250 Нм въртящ момент, съобщава BMW Blog. Това не означава, че базовият 5er е слаб, тъй като все пак ще ускорява от място до 100 км/ч за 7.9 секунди.

Прочети още:
Съвременните автомобили стават все по-тежки, ще надминат ли кота 3.5 тона?

Всъщност, Турция не е единствената страна, в която BMW продава 1.6-литров 520i, тъй като можете да поръчате същата версия и в Гърция. По-обезпокоителна обаче е исканата цена, която започва от 1 498 100 турски лири, което при текущите обменни курсове се равнява на 95 239 евро.

За да поставим тази сума в някаква перспектива, ще споделим, че продаваният на вътрешния пазар в Германия 520i с „истинския“ двигател започва от 51 500 евро. В Съединените щати, където гамата започва с по-силния 530i, BMW иска 54 200 долара преди опциите. Тъй като споменахме Гърция по-рано, регионалният клон на марката иска 63 150 евро за 520i с 1.6 мотор.

Ето как изглежда 520i в турския онлайн конфигуратор.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget