728 x 90
Error, no Ad ID set! Check your syntax!

Първото Bentley в историята е продадено преди 100 години за 1 150 паунда

Можете спокойно да си налеете чаша шампанско за Bentley, тъй като марката празнува 100-годишнината от първата си официална продажба. Първият автомобил на бранда, поръчан някога от клиент, е автомобил с 3-литров двигател, регистриран през 1921 г. с името KS 1661. Колата е закупена от Ноел ван Раалте, богат лондончанин, чието семейство е притежавало остров Браунси,

Можете спокойно да си налеете чаша шампанско за Bentley, тъй като марката празнува 100-годишнината от първата си официална продажба. Първият автомобил на бранда, поръчан някога от клиент, е автомобил с 3-литров двигател, регистриран през 1921 г. с името KS 1661. Колата е закупена от Ноел ван Раалте, богат лондончанин, чието семейство е притежавало остров Браунси, близо до пристанището Пул. Преди това той е участвал в състезанието Индианаполис 500 през 1915 г.

През 1921 г. ван Раалте поръчва първото по рода си Bentley за доста разумната сума от 1,150 паунда, което в наши дни се равнява на около 57 569 паунда. Произведен в Северен Лондон, 3-литровият модел се отличава с алуминиев корпус с месингови елементи. За съжаление днес местонахождението на колата е неизвестно, а за последно за нея се чува през 1931 г.

Прочети още:
Citroen XM беше френският конкурент на BMW 5-Series, който стигна дори и до САЩ

Колата обаче води добър живот и Ноел ван Раалте е голям неин фен. В едно писмо до тогавашния редактор на Autocar той засипва с похвали автомобила.

„Причината да купя Bentley беше заради изключителното му представяне във всички отношения на пътя“, пише той. „Такива показатели като кормилно управление, окачване, задържане на пътя, спирачки и ефективност на двигателя не оставят нищо да се желае и според мен се намират в по-висока степен в тази марка автомобил от всяка друга от многото марки, които притежавах или използвах досега.”

В преглед от 1920 г. на модела в предварително производство, списание Autocar, чиито архиви наскоро бяха дигитализирани, го нарича идеалната кола за шофьора, „който иска истински потентен лек автомобил за използване в континентални турове.“

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *