Китайският Beijing BJ80 е екзотичното и неофициално копие на Mercedes G-Class

Проследяването на историята на китайски автомобилен модел не е толкова лесна задача, колкото изглежда на пръв поглед. Ако автомобилите на западните производители имат ясен произход и развойна дейност, то официалните данни за тези процеси в Китай не винаги съществуват. Подобен е и случаят с модел, който носи името Beijing BJ80. Ако ви изглежда познато –

Проследяването на историята на китайски автомобилен модел не е толкова лесна задача, колкото изглежда на пръв поглед. Ако автомобилите на западните производители имат ясен произход и развойна дейност, то официалните данни за тези процеси в Китай не винаги съществуват. Подобен е и случаят с модел, който носи името Beijing BJ80.

Ако ви изглежда познато – не бъркате. Това е копие на легендарния Mercedes-Benz G-Class, макар и немската фирма да не е давала разрешение за това. Проходимата машина е част от семейството на китайския производител BAIC и се появява през ноември 2016 година. Има цивилна и военна версии, а цената варира между 288 000 юана и 298 000 юана (от 42 600 до 44 000 долара).

Между 2016 и 2019 година се продава първото поколение на BJ80, а през 2020 излиза освежен модел. Дизайнът досущ напомня на G-Class, особено след фейслифта и в по-високите версии на оборудване. В по-ранната си модификация BJ80 се предлага на пазара или с 2.8-литров турбодизел със 163 к.с. и 6-степенна ръчна скоростна кутия, или с бензинов двигател 2.3T с 250 к.с. с ръчна или автоматична трансмиси. Ръчната и автоматичната скоростна кутия има задна предавка в горния ляв ъгъл.

Прочети още:
200 км/ч на Аутобана не са никакъв проблем за този почти 50-годишен Mercedes 280 W114 (видео)

При обновяването на модела през 2020 година се появява и нов мотор – 3.0-литров V6 дизел, работещ заедно с 8-степенен автоматик. Въпреки сериозните амбиции на BAIC за пазарно представяне, BJ80 се продава в много ограничени бройки. До края на 2019 година цивилните продажби са 568 бройки на територията на Китай. Военната версия се предлага както на домашния пазар, така и в Нигерия, където армията използва ранни версии на модела.

Любопитно е да се отбележи, че през 2015 година говорителят на Mercedes-Benz Тоби Мюлер използва Instagram, за да изрази мнението на компанията, че BJ80 е незаконно копие на G-Class. Заговаря се дори за съдебно дело, но явно немците решават, че при толкова малък тираж не си струва усилието за подобен процес. Междувременно, китайската армия провежда уж обективен сравнителен тест между оригинала и BJ80, резултатите от който показват, че китайският модел е „най-надеждният офроуд автомобил в света“. Освен това, в част от категориите, копието уж успява да надмине оригинала с няколко пъти по време на измерванията.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *