728 x 90

Три български екипажа на рали Barum в Чехия

По традиция рали състезанието Барум ще се проведе в края на месец август (26-28 август 2022) в гр. Злин, Чехия. Ралито е част от календара на Европейския рали шампионат и предизвиква огромен интерес сред феновете на автомобилните спортове от цял свят. Рали Барум се организира за първи път през 1971 г. и в началото е

По традиция рали състезанието Барум ще се проведе в края на месец август (26-28 август 2022) в гр. Злин, Чехия. Ралито е част от календара на Европейския рали шампионат и предизвиква огромен интерес сред феновете на автомобилните спортове от цял свят. Рали Барум се организира за първи път през 1971 г. и в началото е кръг от рали шампионата на Чехословакия. По-късно става част от Mitropa Cup, Alpe Adria Rally Cup и от 1984 г. заема място в Европейския рали шампионат. Разделянето на Чехословакия през 1992 г. води до обособяване на два отделни – Чешки рали шампионат и Словашки рали шампионат през 1994 г. По-късно става част от  рали състезанието Intercontinental Rally Challenge, което се провежда до 2012 г.

Ралито се провежда в планинска местност източно от град Злин в близост до границата със Словакия. Бързите асфалтови трасета са предизвикателство за рали екипите. Трасето е с дължина от 624,23 км., от които 202,57 км. са състезателни, разпределени на 13 етапа.

Този сезон три български екипажа подадоха заявки и ще участват в рали “Барум” (25-28 август) в 7-и кръг от Европейския рали шампионат (ERC) – Даниел Попов/Ангел Башкехайов (АСК Пещера, Peugeot 208 Rally4), Никола Мишев/Петър Сивов (АРТ Моторспорт, Peugeot 208 Rally4) и Екатерина Стратиева/Георги Аврамов (Астра Рейсинг, Opel Corsa Rally4). 51-ото издание събира някои от най-силните пилоти на Европа, водени от 10-кратния победител в ралито Ян Копецки и лидера в ERC Ефрен Йарена.

13-о поредно участие в рали “Барум” записва в спортната си кариера трикратната европейска шампионка при дамите Екатерина Стратиева* (с №73 в състезанието). Този сезон Катя се състезава с нейния нов автомобил Opel Corsa Rally4 като стартира в две ралита в Румъния, а след това в две от сръбския шампионат, като във “Вальевски” завърши на 4-о място в генералното класиране и е на 4-а позиция в клас RC4.

Доказал се като перфектен автомобил в рали състезанията през 2021 г. Opel Corsa Rally4 олицетворява ефективност и динамика, които са тествани в различни национални шампионати. 1,2-литровият трицилиндров двигател с турбокомпресор произвежда впечатляващите 156 kW (208 к.с.) и максимален въртящ момент от 290 нютон метра. Мощността се предава от двигателя към предните колела чрез трипосочен регулируем диференциал с ограничено приплъзване и секвенциална петстепенна скоростна кутия. Окачването е с пружини Eibach и амортисьори Öhlins.

С Corsa Rally4, Opel отваря нова глава в собствената си история свързана с автомобилния спорт. Моделът наследява Adam R2, с който германската марка печели четири поредни титли в европейския шампионат за рали в периода 2015-2018 г. Corsa Rally4 е разработена съгласно разпоредбите на FIA за категорията Rally4, която замества стария клас R2.

Екатерина Стратиева стартира състезателната си кариера през 2005 г. и до този момент има повече от 114 старта в ралита. Тя е трикратен Европейски шампион в категория жени през 2014, 2015 и 2019 г. Достига първо място в Световната ранг листа за жени пилоти през 2011 и 2012 г. Повече информация за спортните постижения на Катя може да прочетете в биографията* по-долу в статията.

От началото на 2022 г. София Франс Ауто (SFA) в качеството си на официален вносител на марката Opel за България стартира проект с който подкрепя екипът на Екатерина Стратиева и Георги Аврамов „Астра Рейсинг“. Екипът на Opel в компанията вярва и се гордее с техните успехи, които спомагат за популяризирането на българските рали състезатели и автомобилните спортове както  в България, така и в чужбина.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт