728 x 90

Automechanika Frankfurt 2022: От Франкфурт с оптимизъм

След четиригодишна пауза световният бизнес за следпродажбено обслужване на автомобили отново си даде среща на изложението Automechanika Frankfurt. Броят на участниците и посетителите почти достигна рекордите от юбилейното издание през 2018 г. От 13 до 17 септември 2022 г. в панаирното градче във Франкфурт се състоя водещото международно търговско изложение за афтърмаркет в автомобилната индустрия.

След четиригодишна пауза световният бизнес за следпродажбено обслужване на автомобили отново си даде среща на изложението Automechanika Frankfurt. Броят на участниците и посетителите почти достигна рекордите от юбилейното издание през 2018 г.

От 13 до 17 септември 2022 г. в панаирното градче във Франкфурт се състоя водещото международно търговско изложение за афтърмаркет в автомобилната индустрия. По отношение на международното представителство събитието достигна ниво, съпоставимо с отчетеното през 2018 г. преди сътресенията, свързани с пандемията и войната – въпреки отсъствието на фирми от Русия, Беларус, Украйна и до голяма степен от Китай.

Основни теми бяха алтернативните задвижвания, обучението и допълнителното образование на специалисти в бранша, устойчивостта на веригите за доставки и електронната търговия. Над 350 срещи, обсъждания и други събития за автомобилни професионалисти се състояха на общо четири тематични сцени. Производителите на автомобили и доставчиците от логистичния сектор също представиха най-новите си решения.

Награди за иновации на Automechanika

Наградите на Automechanika за иновации, които бяха връчени на 13 септември в Конгресния център на панаирното градче, не само демонстрираха впечатляващия иновативен потенциал, фокусиран към пазара за следпродажбено обслужване, но и отразиха текущите тенденции в бранша. Тематичният диапазон на постъпилите 133 предложения от 99 компании изложителки беше изключително широк. 

Наградените продукти се фокусират върху теми, ориентирани към бъдещето, като дигитализация, нова мобилност и устойчивост. Бяха отличени интелигентни решения за сервизи, но също и в областта на автомобилните технологии: от приложението, с помощта на което резервните части могат да бъдат намерени и поръчани бързо и сигурно, до онлайн системи за диагностика на щети или Bluetooth цветен скенер , който разпознава цвета на боята за секунди и доставя рецептата за ремиксиране директно чрез база данни. Сред победителите са и система за спасяване на автомобили при пожар в батериите, станция за бързо зареждане с мощност 240 кВт и система за намаляване на спирачния момент. За трети път журито връчи „Green Award“ като специална награда за най-екологично устойчива новост сред предложенията. Тази година компанията GelKoh получи Green Award за новата си разработка „LiBa®Rescue“ – споменатата вече ресурсоспестяваща система за спасяване на електромобили, която е победител и в категорията „Решения за сервизни работилници и услуги“.

Нова браншова инициатива по темата за квалифициране на млади служители

Нарастващият недостиг на квалифицирани работници е причина за първи път афтърмаркет индустрията да започне да полага общи усилия за набиране на персонал. „Известни доставчици и производители на части стартираха браншова инициатива, наречена „Talents4AA“, която има за цел да ентусиазира млади таланти за целия сектор на следпродажбеното обслужване на автомобили“, съобщи директорът на Франкфуртския панаир Детлеф Браун. „Няма друго събитие, където можете да се запознаете непосредствено с толкова много автомобилни професии, както на изложението Automechanika.“ 

Всеки ден в „Галерията“ се провеждаше поредица от практически ориентирани семинари на немски и английски език по темата за ремонт на щети при злополука. Заедно с известни партньори от бранша се представяха най-важните работни стъпки – от систематична оценка на щетите и изчисляване на стойността им до работа по автомобили с високо напрежение (FUP), ремонти на каросерии, дигитализация, боядисване и ADAS калибриране. 

Де е България

Българското участие на изложението отбеляза ръст в сравнение с юбилейното издание на Automechanika от 2018 г., когато бяха представени девет фирми. Въпреки неблагоприятната конюнктура тази година нашите изложители бяха вече единайсет, като някои от тях участваха с големи и атрактивно оформени щандове –  свидетелство за пораснали амбиции и възможности

Освен представените преди четири години „Людал Фрикшън” (производител на спирачни накладки и други фрикционни изделия), Balev (производител на автопарфюмите с марката Areon), Genuine Autoparts (търговия на едро с авточасти), Monbat (акумулатори), Prista Oil (масла), Victory 2000 (ароматизатори) и Monea (производство, рециклиране и продажби на стартери и алтернатори), със свои щандове присъстваха Stearinos (производител на свещи и ароматизатори от Силистра с патентована технология Ceram Scent с трайни керамични носители), A.L. Group (голям международен производител на въздушни филтри с предприятие и развойна база в Русе, лансиращ нови продукти с антивирусна и антибактериална технология IN-EX), Odelo Bulgaria (производител на светлини и огледала с марка ULO; първата фабрика в Пловдив е открита през 2019 г., втората – тази година, общо служителите в България са около 500, включително в развойния център в София). 

Най-голям и впечатляващ беше щандът на Abrites – производител и доставчик на цялостни софтуерни и хардуерни решения за автомобилна диагностика. На голяма дори за мащабите на Франкфуртския панаир изложбена площ бяха разположени няколко автомобила, включително камион Actros, а многобройният екип от представители на Abrites демонстрираше на живо различни процедури за диагностика. 

Можем само да се радваме, че освен от сравнително малки фирми, които смело заявяват присъствието си в бранша на следпродажбените услуги, страната ни вече е представена и от солидни производители, които са в състояние да предложат продукти на световно ниво и да участват със самочувствието на равностойни играчи в един престижен международен форум, какъвто е Automechanika.

Следното издание на международното изложение на бранша за следпродажбено обслужване на автомобили ще се състои от 10 до 14 септември 2024 г. в панаирното градче на Франкфурт.

Източник: AMS.bg

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *