728 x 90

В Австралия вече ще тестват колите и за сигурност при наводнение

В отговор на ставащите все повече и повече катастрофални наводнения австралийският консорциум за безопасност коригира програмата си за тестване на нови автомобили от 2023 г. Световните консорциуми NCAP (New Car Assessment Program) се грижат за безопасността на новите автомобили. Тестовата програма включва класическите сценарии за сблъсък. Все повече и повече други тестови зони обаче също

В отговор на ставащите все повече и повече катастрофални наводнения австралийският консорциум за безопасност коригира програмата си за тестване на нови автомобили от 2023 г.

Световните консорциуми NCAP (New Car Assessment Program) се грижат за безопасността на новите автомобили. Тестовата програма включва класическите сценарии за сблъсък. Все повече и повече други тестови зони обаче също се покриват от NCAP. Проверките на асистиращи системи и оборудване за безопасност вече са част от стандартната процедура в световен мащаб.

Австралийският NCAP планира да я разшири още повече. От 2023 г. тестовата програма за нови автомобили ще включва и сценарий за наводнение. При него обаче всички нови модели няма да  бъдат потопявани в резервоар за вода. По-скоро производителите трябва да гарантират, че електрически задвижваните прозорци могат да функционират поне десет минути дори ако превозното средство е напълно наводнено. Същото важи и за всякакви електрически задвижвани ключалки на вратите. Те също трябва да останат функционални най-малко десет минути под въздействието на наводнение или да освободят заключващия механизъм в случай на прекъсване на захранването.

И двете функции са предназначени да гарантират на пътниците възможността да излязат от потъналия автомобил. Производителите на превозни средства, които не могат да осигурят новите тестови предписания, са задължени да етикетират автомобилите си с ясно разбираеми сценарии за бягство. Освен това трябва да има функция или инструмент, който може да се използва за разбиване на страничните прозорци. Веднага се сещаме за аварийните чукчета в автобуси и влакове. Новите критерии за тестове в ANCAP трябва да влязат в сила от януари 2023 г. Онези, които не отговарят на изискванията, могат да очакват отнемане на точки от общата оценка.

Новите автомобили в Австралия ще трябва задължително да отговарят на допълнителни изисквания за безопасност от 2023 г. Електрическите прозорци и системите за заключване на врати трябва да могат да работят и при сценарии с наводнение – поне десет минути.

Източник: AMS.bg

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *