728 x 90
Error, no Ad ID set! Check your syntax!

Audi приключва с бензиновите и дизелови двигатели през 2026 г.

Reuters цитира германския вестник Süddeutsche Zeitung, казвайки, че краят наближава за новите модели на Audi с двигател с вътрешно горене. Според репортажа изпълнителният директор на Audi Маркус Дюсман е казал на високопоставени служители във фирмата, че последната серия автомобили с бензинов или дизелов двигател ще бъде пусната през 2026 година. На практика през 2026 година

Reuters цитира германския вестник Süddeutsche Zeitung, казвайки, че краят наближава за новите модели на Audi с двигател с вътрешно горене. Според репортажа изпълнителният директор на Audi Маркус Дюсман е казал на високопоставени служители във фирмата, че последната серия автомобили с бензинов или дизелов двигател ще бъде пусната през 2026 година.

На практика през 2026 година ще бъде спряно изцяло лансирането на нови Audi-та с ДВГ. От този момент нататък всеки нов модел, който Audi ще представи на пазара, ще бъде напълно електрически, тъй като всички видове хибриди също ще бъдат премахнати след около пет години. Важно е да се отбележи, че в репортажа се споменава лансиране на нови модели, така че все още ще можете да закупите съществуващ модел с бензинов (а може би и дизелов) двигател в продължение на няколко години след 2026 година.

Говорители на Audi не пожелаха да коментират информацията пред Reuters, но се надяваме, че в най-скоро време ща има официално становище.

Прочети още:
Официално: Произвеждаме компактен електромобил в Ловеч от 2024 г. (видео)

Много интересно ще бъде да видим кои актуалния представители на марката ще бъдат пенсионирани с края на ДВГ. Можем да изключим сериите A4 и A6, тъй като базираната в Инголщад марка вече обяви, че двата модела ще станат електромобили до около 2030 г.

Когато VAG публикува своите финансови резултати за 2019 г. преди около година, тя обяви Audi като лидер на научноизследователска и развойна дейност в концерна. С други думи, бъдещето на ДВГ в цялата група изглежда не много светло, тъй като основният ресурс, който отговаря за R&D дейността, ще бъде насочен в посока електромобили.

Регламентите на Евро 7 ще влязат в сила едва през 2025 г. и тъй като Audi ще подготви двигателите си за по-строгите емисионни закони, ще отнеме известно време, докато ДВГ бъде напълно оттеглен. Въпреки това, гигантът W12 е със сигурност изчезващ вид и има доста голям шанс V10 на R8 също да бъде свален от употреба.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *