728 x 90

Alfa Romeo потвърди грандиозна премиера за наследник на T33 Stradale

През 2023 г. трябва да видим нов спортен модел от италианците, който силно да напомня за легендарния T33 Stradale. Това беше потвърдено от самия шеф на Alfa Жан-Филип Импарато. Още през лятото на 2022 г. шефът на Alfa обеща, че „през ​​първата половина на 2023 г.“ ще видим нещо „спортно“. Въпреки това, производственият модел няма

През 2023 г. трябва да видим нов спортен модел от италианците, който силно да напомня за легендарния T33 Stradale. Това беше потвърдено от самия шеф на Alfa Жан-Филип Импарато.

Още през лятото на 2022 г. шефът на Alfa обеща, че „през ​​първата половина на 2023 г.“ ще видим нещо „спортно“. Въпреки това, производственият модел няма да бъде представен на обществеността изцяло, а само скица и/или концептуален модел. Импарато спомена, че през март 2023 г. ще се появи спортен модел в лимитиран тираж. „Да, работим върху нещо, от което ще има малко“, обяви той.

Двигател с вътрешно горене?

С представянето на модела марката изпреварва графика си. Първоначално чисто електрически спортен автомобил трябваше да се появи на пазара от 2025 г. Преди няколко месеца Импарато посочи, че моделът може да се предлага с двигател с вътрешно горене или хибридно задвижване – нещо като лебедова песен за конвенционалния двигател, но и с взаимствани F1 технологии. Концепцията за задвижване изглежда все още не е напълно изяснена. „В момента имам два сценария: изцяло на бензин или изцяло на ток“, каза Импарато. Твърди се, че това ще е поръчков, единствен по рода си модел, който ще се произвежда отделно от други модели на Stellantis, по подобие на Masercati MC20. Шефът на дизайна Алехандро Месонеро-Романос вече отхвърли платформата STLA. През лятото шефът на Alfa даде да се разбере, че моделът трябва да напомня на T33 Stradale. „Мога да ви кажа, че ще бъде много вълнуващ, много индивидуален и много скъп.“ Наскоро той добави, че моделът ще бъде подходящ за ежедневна употреба, „емблематичен, супер секси и разпознаваем като Alfa Romeo от пръв поглед“.

Spider се завръща 

Още през 2018 г., на конференция за инвеститорите, Alfa обяви планове за модерен 8C с двойно турбиниран 2,9-литров V6. Този суперавтомобил трябваше да започне със 700 к.с. и да има система за задвижване на всички колела с двигател с вътрешно горене, задвижващ задната ос и електрически мотор, задвижващ предната ос. Моделът трябваше да ускорява от нула до 100 км/ч за по-малко от 3,0 секунди. Този план и този за модерен GTV съответно бяха отложени поради икономически проблеми и сливането между Fiat-Chrysler и френската група PSA. Сега, като част от голямата група Stellantis, темата за спортните автомобили изглежда отново е актуална. Импарато също така върна на таблото Alfa Romeo Spider: „Имаме толкова много фантастични идеи, базирани на нашата емблематична история.“ 

История на красотата

Alfa Romeo T33 Stradale се смята за един от най-красивите спортни автомобили на марката. Дизайнерът Франко Скалионе създава това произведение на изкуството през 1967 г. Комбинацията на мощност от 230 к.с. и собствено тегло от 700 килограма води до страхотна динамика на шофиране. Alfa Romeo 33 Stradale ускорява до 100 км/ч за по-малко от шест секунди, а V8 двигателят зад главата на водача задвижва Stradale до 260 км/ч.

Източник: AMS.bg

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт